Збитки в понад 2,6 трильйона гривень: стільки шкоди завдала нашій екології росія

Під час бойових дій в Україні росія заподіяла шкоду довкіллю на суму понад 2,6 трильйона гривень. Ця цифра показана на ресурсі «ЕкоЗагроза» від Міндовкілля. 

Тут враховують збитки, які нанесені землі, повітрю, водоймам, природно-заповідному фонду та лісам. На цей день встановлено 6 287 фактів шкоди для екології від рф. Фіксує та оцінює втрати Державна екологічна інспекція.

Наразі Міндовкілля працює над тим, щоби ці збитки визнали на міжнародному рівні. Такий механізм створить можливість відшкодування агресором екологічних пошкоджень, які він завдав під час війни.

«Найближчим часом відбудеться міжнародна зустріч партнерів, участь у якій вже погодилися взяти 18 країн. Ми ведемо активну роботу, аби залучити якомога більше країн до робочої групи. Питання фіксації, відшкодування збитків агресором, а потім і відновлення цих пошкоджених територій будуть ключовими на цих переговорах», — розповіла в інтерв’ю «Укрінформу» міністерка захисту довкілля та природних ресурсів України Світлана Гринчук. 

Вона зауважила: лише з початку року пожежі пошкодили понад 23 000 гектарів лісів. При цьому рятувальники не можуть гасити їх традиційними способами через замінування. 

«На сьогодні 20% природоохоронних територій України — під окупацією або в зоні бойових дій. Орієнтовна шкода природно-заповідному фонду України, нарахована нашими фахівцями, становить майже 650 мільярдів гривень», — каже міністерка.

Ситуація в Харківській області

Харківщина зазнала великих екологічних втрат. Понад 30% нашої області були окуповані. Ці території вважаються потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами, зазначає ДСНС. 

Загалом від початку повномасштабного вторгнення рятувальники розмінували понад 720 гектарів землі на Харківщині.

Крім того, місцевій екосистемі завдали шкоди масштабні пожежі вересня-жовтня 2024 року. Тільки за 16 по 22 вересня в Харківської області сталося 15 лісових займань. У регіоні вигоріло понад 2300 гектарів.

Завідувач кафедри екології та менеджменту довкілля Харківського національного університету імені Каразіна Андрій Ачасов у ефірі Радіо «Накипіло» прокоментував наслідки масштабних пожеж у Харківській області:

«Ліси відіграють ключову роль у збереженні джерел питної води, а їхнє знищення може призвести до зниження рівня ґрунтових вод у колодязях. Вода швидко стікає через відсутність лісових насаджень, що може негативно вплинути на водопостачання у деяких регіонах». 

Як можна вплинути на ситуацію

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України запустило інформаційний ресурс і мобільний додаток ecozagroza.gov.ua. Завдяки цьому додатку можна перевіряти якість повітря та рівень радіаційного забруднення, а ще повідомляти про екологічні злочини внаслідок агресії рф.

1️⃣ Спочатку перейдіть на сайт.

2️⃣У верхньому правому кутку знайдіть кнопку «Особистий кабінет» і пройдіть верифікацію через GOV ID.

3️⃣ У «Особистому кабінеті» додайте свої персональні дані. Це необхідно для ідентифікації згідно з Законом України «Про звернення громадян». Анонімні звернення не розглядаються!

4️⃣ Поверніться до розділу «Повідомити» та заповніть заявку.

5️⃣ Виберіть категорію екологічної загрози, вкажіть місцезнаходження, додайте фото і детальний опис ситуації.

6️⃣ Відправте свою заявку.

7️⃣ Очікуйте відповідь про результати розгляду звернення.

Читайте також

Total
0
Share