З російського полону повернули правозахисника Максима Буткевича

З російського полону повернули українського військового, правозахисника, співзасновника «Громадське радіо» та Центру прав людини ZMINA Максима Буткевич.

Обмін відбувся 18 жовтня, про це Інституту масової інформації повідомив батько правозахисника Олександр Буткевич. За його даними, син уже перебуває на території України.

За інформацією ІМІ, Максим Буткевич став другим українським журналістом, звільненим із російського полону в 2024 році. Першим був Наріман Джелял.

Максим Буткевич присвятив понад 20 років присвятив правозахисній діяльності. Зокрема, він входив до Громадської ради при Міністерстві внутрішніх справ України, працював в офісі Управління Верховного комісара в справах біженців ООН в Україні.

У березні 2022 року він долучився до лав ЗСУ. У червні 2022 року він потрапив у російський полон. Вороги «засудили» Максима Буткевича до 13 років позбавлення волі: нібито він у Сєвєродонецьку вистрілив з гранатомета в під’їзд будинку та поранив двох жінок. Як повідомляла ZMINA, на засіданні Верховного суду росії в березні 2024 року правозахисник розповів, що був змушений обмовити себе під погрозами тортур. російські судді не взяли до уваги заяву правозахисника, також вони відмовилися додати до матеріалів справи докази того, що Максима Буткевича взагалі не було на місці ймовірного скоєння злочину.

Читайте також

Total
0
Share