Якою має бути вища мистецька освіта під час війни: фоторепортаж із дискусії

30 березня у Харківській державній академії дизайну та мистецтв відбулася дискусія, присвячена до 130-річчя Василя Єрмілова — харківського митця, представника українського авангарду.  

Діячі освіти та культури обговорювали сьогодення Харкова як мистецького центру, якою є вища мистецька освіта в міста та якою має бути.

«Проблематика наша пов’язана, по-перше, з проведенням паралелей — українського авангарду початку ХХ століття і сьогодення, — з погляду того, як відбувався мистецький процес в складних часах. Сьогодні ми дивимося на вироблення української моделі дизайну, яка формується з врахуванням тих доробок, які свого часу вкладували, зокрема ті, хто йшов за Єрміловим, як основоположником українського дизайну», – розповів проректор з наукової роботи ХДАДМ Владислав Кутаталадзе.

Студентам та викладачам дуже не вистачає живого спілкування, що важливо в мистецькій освіті, зазначає завідувачка кафедри аудіовізуального мистецтва ХДАДМ, кандидатка мистецтвознавства Анна Курінна. Студенти перебувають у різних умовах існування. Частина залишається в місті, частина — переїхала в інші міста і країни. Тож на дискусії також обговорювали шляхи, як подолати відстань та різність досвідів.

«Культура, мистецтво були завжди тим вогником, розрадою для людей. Навіть у найтяжчі часи, кризові часи. Окрім того, культура та мистецтво є завжди показником свідомості суспільства. Вони є рупором. Ми також маємо промовляти і суспільству навколо, і світові, що відчуває людина, наприклад, яка залишається у Харкові. Тому для майбутнього вони завжди мають бути на часі, особливо, коли суспільству тяжко, коли необхідна духовна допомога», — зазначила Анна Курінна.

Читайте також

Total
0
Share