Як пережити спеку без шкоди для здоров’я: поради лікарки

Висока температура й пекуче сонце дошкуляють нашому здоров’ю. Як повідомили в Харківському центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, за перший тиждень липня у регіоні в три з половиною рази збільшилася кількість теплових ударів.

Кандидатка медичних наук, лікарка-терапевтка, кардіологиня і ревматологиня медичного центру «Доктор Харків» Анна Сипало в ранковому етері на Радіо «Накипіло» розповіла, якою має бути перша допомога в разі теплового удару.

Сонячний і тепловий удар — це два різних стани. Сонячний удар — це той патологічний стан, який виникає через надмірну температуру тіла й надмірне зовнішнє опромінення. Тепловий удар — це більш грізний стан для здоров’я, бо він характеризується різкою гіпертермією. Ця гіпертермія стається, коли на організм діє екстремальна температура, яку ми сьогодні спостерігаємо. Тому й тактика надання допомоги буде відрізнятися залежно від цих станів.

Як відрізнити ці стани

У разі сонячного удару людина відчуватиме певний дискомфорт, але вона буде в змозі сама надати собі певну допомогу й хоча б орієнтуватися у тому стані, який із нею відбувається.

А от у разі теплового удару можуть бути навіть м’язові спазми в руках чи ногах або генералізовані судоми. Крім того, нудота, блювота, різко виражений головний біль, умлівання, які пацієнти можуть описати. Може піти й кров із носа, а шкіра може дуже розчервонітися, стати сухою і гарячою; можлива навіть відсутність потовиділення. Це якраз і є головною ознакою загального перегріву, тобто теплового удару. До того ж люди можуть мати проблеми з диханням і бути дезорієнтованими в навколишньому середовищі.

Що потрібно робити

Передусім потрібно набрати номер швидкої. Якщо є якийсь затінок, треба перемістити хворого туди, де не буде прямих сонячних променів. За змоги з людини потрібно зняти одяг і зволожити шкіру. Якщо є лід, то варто прикласти пакетики з льодом під пахви й у пахвинні складки, бо саме там містяться центри терморегуляції, які реагуватимуть найшвидше. Якщо людина при тямі, їй треба дати випити прохолодної води або інших напоїв.

Як пережити спеку без шкоди для здоров’я

Перебуваючи на активному сонці, потрібно постійно поповнювати запаси рідини, убиратися у вільний одяг із натуральних волокон, а відкриті для сонця ділянки тіла змащувати протисонячним кремом. Якщо ж є можливість залишитися вдома, то краще не виходити на вулицю після дев’ятої ранку.

Читайте також

Total
0
Share