Як функціонує гуманітарний хаб у Вовчанську

Під час брифінгу в медіахабі Харківської обласної військової адміністрації обговорювали роботу гуманітарного центру у Вовчанську. У заході взяли участь начальник Вовчанської міської військової адміністрації Тамаз Гамбарашвілі, голова благодійної організації «Координаційний гуманітарний центр» Євген Коляда та представники благодійних і гуманітарних організацій.

Фото з брифінгу. Світлина: Харківська ОВА

Як зазначив Тамаз Гамбарашвілі, після травня 2024 року, коли Вовчанськ повторно зазнав ударів ворога, було розгорнуто масштабну евакуацію населення за участю поліції, ДСНС, волонтерів та під координацією ХОВА. Проте евакуйовані жителі зіткнулися з новими проблемами: відсутністю житла, майна та підтримки. Це спонукало до відкриття Вовчанського гуманітарного хабу — місця, де мешканці можуть отримати всебічну допомогу від представників гуманітарного сектору, волонтерів та благодійних фондів.

Вовчанський хаб було відкрито 4 жовтня, і за цей короткий час надано суттєву підтримку жителям громади. Зокрема, видано понад 2000 гігієнічних наборів, 3000 комплексних (продуктових та гігієнічних) наборів, а також близько 500 дитячих наборів для психосоціальної підтримки. Крім того, більше ніж 200 людей отримали безкоштовні юридичні консультації з питань пошкодженого житла та відновлення документів. Евакуйованим також надається безкоштовна психологічна допомога. Послугами центру скористалося близько 13 тисяч мешканців.

Євген Коляда підкреслив, що Вовчанський хаб став прикладом для створення подібних центрів у інших громадах Харківщини. Планується відкриття гуманітарних хабів у Куп’янській, Дворічанській, Липецькій та Циркунівській громадах. На момент брифінгу майже завершено створення такого центру в Липецькій громаді, але його функціонал ще доопрацьовується для забезпечення повного спектру послуг.

Головною метою цих ініціатив є створення комфортних умов для тимчасово переміщених осіб та надання всіх необхідних послуг для допомоги в подоланні наслідків війни. Благодійники також наголосили, що хаби продовжуватимуть розширювати свої можливості, щоб люди могли звертатися з будь-якими питаннями.

Вовчанський гуманітарний хаб. Фото: Харківська ОВА

Читайте також

Total
0
Share