Врятувала щоденники Вакуленка, та не врятувалася сама. Померла Вікторія Амеліна

Тяжкі поранення письменниця Вікторія Амеліна отримала під час ракетного обстрілу Краматорська. Ракета за прямим наведенням коригувальника влучила у піцерію, заповнену відвідувачами. 12 людей загинули, 60 тримали поранення.  

Вікторія супроводжувала членів колумбійської гуманітарної місії Aquanta Ucraina («Тримайся, Україно») — це група підтримки України в Латинській Америці. Місія складалася із засновника організації, колумбійського депутата Серхіо Харамільйо, письменника Ектора Абада та журналістки Каталіни Гомес.

Вони отримали легкі поранення. Вікторія надважкі.

Вікторії було 37 років. Вона родом зі Львова, при цьому її творчість і життя щільно пов’язані з Харковом. За свою творчу кар’єру Амеліна написала два романи, дитячу книжку, і була вшанована премією Джозефа Конрада в номінації “український молодий письменник”.

Як письменниця Вікторія дебютувала в 2014 році з романом “Синдром листопаду, або Homo Compatiens”, який увійшов у десятку рейтингу “ЛітАкцент-2014”. Її твори публікувалися в перекладах польською, чеською, німецькою, нідерландською, англійською, іспанською мовами.

Саме Вікторія Амеліна знайшла у вересні 2022 на звільненій Ізюмщині щоденник закатованого письменника Володимира Вакуленка.  Володимир встиг закопати щоденник у саду за день до того, як до нього прийшли кати. Згодом Вікторія та батько письменника відкопали його. 

Амеліна представляла спадщину Вакуленка в харківському Літмузеї. Вона багато приділяла часу документуванню воєнних злочинів, дослідженню війни.

«Великий роман про війну не має бути один, цих історій має бути багато. Наша сила — у різноманітності, багатоголоссі історій, треба збирати всі свідчення, розповіді. Такою горизонтальною стане наша література. У масштабах країни ми очікуємо, що люди звертатимуться не лише до психотерапевтів, але й до мистецтва. І дуже важливо, аби зв’язок між тими, хто творить культуру, та тими, хто її споживає, налагодився», – так говорила Вікторія Амеліна влітку минулого року під час дискусії учасників і учасниць Українського ПЕН в Kharkiv Media.


«Війна стала потрясінням, яке допомагає відкрити себе»: письменники про те, як на українців вплинуло повномасштабне вторгнення рф

Читайте також

Total
0
Share