У Харкові пропонують інтерактивно  імунізуватися

У Харкові з 27 до 30 квітня до Всесвітнього тижня імунізації пройдуть інтерактивні заходи.

Буде можливість безоплатно вакцинуватися від небезпечних хвороб дітям та дорослим. Щеплення здійснюватимуть медики вакцинальних бригад Харкова за підтримки Міністерства охорони здоров’я України. 

Йдеться не лише про запобігання ковіду, а й про ті звичні вакцини, які багатьом робили у дитинстві: проти кору, правця, дифтерії. Всі вони прописані у календарі щеплень. 

Варто пам’ятати, що від деяких хвороб потрібно проводити  ревакцинацію кожні пів року, інакше втрачається імунітет.  

Крім того, під час війни багатьом дітям не встигли своєчасно зробити щеплення. Це призведе до навантаження на колективний імунітет, можливі спалахи небезпечних хвороб – туберкульозу, гепатиту В, кору. 

Щодо останнього захворювання: жителів області закликають терміново вакцинуватися. Лікарі наголошують: кір — небезпечне та заразне інфекційне захворювання. Аби уберегтися від інфікування, необхідна вчасна вакцинація. Останній спалах кору на Харківщині зафіксували у 2018–2019 роках. 

«Дітям потрібно проводити щеплення 2 рази: у віці 12 місяців і в шість років, відповідно до графіка щеплень. Якщо доросла людина не вакцинувалася раніше або не має відомостей, їй необхідно пройти консультацію у сімейного лікаря, та у разі його рекомендації – зробити щеплення», – зазначає заступниця директора Департаменту охорони здоров’я Харківської ОВА Жанна Овчарова.

Вона також повідомила, що за останні три місяці в області вакцинувалися майже 3 500 осіб. Сьогодні в області достатньо вакцин, на обласному аптечному складі наявні 7 300 доз. Щеплення безплатне. 

Також медики просять не зволікати з вакцинацією від ковіду, зокрема другою бустерною дозою. 

«Нині ситуація контрольована, але все одно необхідно дотримуватися протиепідемічних норм: носити маску в багатолюдних місцях, дотримуватися дистанції та вакцинуватися. Якщо не було бустерного щеплення, потрібно його зробити. Для бустерної дози можна використовувати будь-яку вакцину», — пояснила Жанна Овчарова. 

У регіоні працюють 122 пункти щеплень проти COVID-19, у тому числі на деокупованих територіях. Вони забезпечені вакцинами CoronaVac, Comirnaty та Johnson & Johnson. 

Загалом у лікарнях Харкова та області відведено понад 1 700 ліжкомісць для пацієнтів, хворих на COVID-19. Із них зайняті 16%. Киснем забезпечені 1 432 ліжка. 

Якщо ви не маєте часу йти до лікаря, вакцинальні бригади МОЗ працюватимуть з 27 до 30 квітня з 12:00 до 17:00 на площі Привокзальній, 1.

27, 28 квітня – бригади чекають на організовані шкільні колективи. Реєструйте свій клас за посиланням.

29, 30 квітня – чекають на всіх охочих.

Зверніть увагу, що зробити щеплення малечі можна лише за наявності свідоцтва про народження та посвідчення особи одного із батьків або опікуна.

Цікаві активності без можливості вакцинуватися (початок щодня о 14:00) відбудуться на станціях метро “Метробудівників”, “Героїв Праці”, “23 Серпня”, “Перемога”.

У програмі – пізнавальна вікторина про здоров’я та його захист, мегарозмальовка, яскрава фотозона і подарунки для всіх.

Нагадаємо, наприкінці березня Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) доставив в Україну 35 200 доз комбінованої вакцини проти кору, паротиту та краснухи (КПК), а на початку квітня – понад 650 тисяч доз вакцин проти поліомієліту у межах Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту (ГІЛП).

Україна гарантує своїм громадянам щеплення проти 10 інфекційних хвороб: гепатиту В, туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, гемофільної інфекції (Hib), кору, краснухи і епідемічного паротиту («свинки»). Ці щеплення внесені до Національного календаря і отримати їх можна безоплатно у сімейного лікаря/педіатра. Крім того, діти у віці від п’яти років і дорослі можуть безоплатно вакцинуватися проти  COVID-19.

Всі вакцини, які використовуються в Україні, є безпечними та ефективними, зазначають медики. 

Читайте також

Total
0
Share