Відтепер IQOS і електронки під забороною у публічних місцях

В Україні з 11 липня набувають чинності нові антитютюнові обмеження. Тепер електронні сигарети, IQOS та glo, кальяни, як і звичайні сигарети, заборонено вживати у громадських місцях.  Такі нові положення закону про охорону здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну (Закон України 1978-IX)

Заборонено: 

  • куріння пристроїв для нагрівання у всіх місцях;
  • заборона продажу цигарок зі смаками та ароматами. Але ця норма законодавства не поширюється на стіки для систем нагрівання тютюну.  Для курців це означає, що у продажі залишаться лише сигарети з кнопками (арома-капсулами) чи доданими ароматами, готові рідини для вейпів  що були вироблені чи ввезені в Україну до 11 липня. Коли залишки зі старих партій закінчаться (але не пізніше ніж 11 липня 2024 року), можна буде купити лише сигарети з класичними тютюновими ароматами. Також, ця заборона не поширюється на сигарили. Але ці обмеження стосуються також і безнікотинових рідин для електронних сигарет. 
  • рекламувати продаж тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них, пристроїв для нагрівання тютюну.
  • пристрої для тютюнових виробів без їх згоряння;
  • у громадських місцях вживати трав’яні вироби для куріння, тютюнові вироби, кальяни, електронні сигарети
  • На міцні цигарки. У продажі залишаться лише сигарети з вмістом нікотину до 1 мг та смол – до 10 мг. Протягом деякого часу ще, ймовірно, можна буде купити найміцніші сигарети зі старих залишків.

Крім цього, виробники повинні розміщування  медичні попередження на пачках електронних сигарет та рідин до них, на цигарках медичне попередження збільшиться до 65% від розміру пакування. 

Місцями громадського користування є: заклади ресторанного господарства, медустанови, спортивні, фізкультурно-оздоровчі споруди, навчальні заклади та об’єкти культурного призначення, готелі та гуртожитки, приміщення підприємств, установ та організацій, офісні та державні споруди, зупинки громадського транспорту, вокзали, станції та приміщення аеропортів, дитячі майданчики, місця загального використання житлових будинків, ліфти, підземні переходи тощо.

За порушення заборони для громадянина передбачено штраф 51-170 грн, у разі повторного за рік порушення – 170-340 грн.

Для ресторанного бізнесу передбачено штраф у розмірі 3 тисячі гривень за перше порушення, 15 тисяч – повторне порушення.


З'явилася онлайн-мапа надання психіатричних та психологічних послуг

 

Читайте також

Total
0
Share