Відсьогодні в Україні працює реєстр зброї

Єдиний реєстр зброї створений за ініціативою МВС. У ньому зберігатиметься інформація про всю зброю, яка зареєстрована на території України, та про її власників.

По-перше, це зручний сервіс для володарів мисливської, спортивної, травматичної зброї тощо. По-друге, спосіб контролювати зброю на території України, розслідувати злочини. Адже через війну обіг зброї став нагальною проблемою.

«Проблема великого неврегульованого обігу травматичної зброї, переробки такої зброї набуває все небезпечнішого характеру. Ми працюємо не тільки над профілактикою, але й над тим, аби травматична зброя вироблялася таким чином, щоб неможливо було її переробити у вогнепальну. У цьому напрямку ми співпрацюємо з виробниками зброї», – розповіли у МВС. 

Основна перевага впровадження реєстру – громадяни зможуть легко отримувати інформацію про свою зареєстровану зброю. Понад те, завдяки диджиталізації процедура отримання дозволів буде спрощена.

«Єдиний реєстр зброї передбачає створення електронних кабінетів. Тож українці зможуть отримати послугу, не виходячи з дому, без відвідування органу Нацполіції, шляхом подачі документів через “Єдине вікно громадянина” або в магазині з продажу зброї», – зазначив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко. 

В Єдиному реєстрі через електронний кабінет власники можуть продовжити дію дозволу на зброю. Ті власники зброї, які мають чинні паперові дозволи, можуть зробити це, коли спливуть терміни їхньої дії. До цього часу кожні три роки володарі зброї повинні були особисто звертатися до поліції, що в умовах масового переселення через війну робити складно. 

Також можна подати документи на отримання дозволу. Для отримання дозволу на зброю через «Єдине вікно громадянина» потрібно: 

  • зайти на портал «Єдине вікно громадянина»;
  • авторизуватися;
  • оформити заявку;
  • прикріпити пакет необхідних документів;
  • додати сканкопії;
  • завірити копії електронним підписом;
  • надіслати заявку.

Урядовці зауважують, що українські громадяни зможуть дистанційно купувати зброю та не стояти в чергах.

Восени, обіцяють у МВС, реєстр зброї планується інтегрувати у додаток «Дія». Тоді сервіс стане ще зручнішим. Дозволи на зброю опиняться у мобільному телефоні. 

Читайте також

Total
0
Share