Українські вчені зафільмували айсберг із басейном в Антарктиці

Національний антарктичний науковий центр опублікував відео айсберга, всередині якого — цілий басейн прісної води. Унікальний льодовик знайшов і зняв із дрона сисадмін 29-ї Української арктичної експедиції Олександр Мацібура.

Вчені довели: швидкість танення льодовиків в Антарктиці з часом зростає, тому більша кількість прісної води потрапляє до Південного океану.

Прісна вода відрізняється від солоної за щільністю, тому збільшення її кількості в океані може впливати навіть на течії, пояснює НАНЦ.

Як саме змінюються течії в частині Південного океану, де розташована станція «Академік Вернадський, вивчатимуть науковці в межах міжнародного проєкту. Практичні дослідження почнуться на початку наступного року.

Пів року тому 29-та Українська антарктична експедиція вирушила на річну зимівлю на станцію «Академік Вернадський». Серед учасників експедиції — троє вчених із Харкова. Для них це вже друга зимівля. Зокрема, на станцію вирушила біологиня Тетяна Баглай. Читайте інтерв‘ю з науковицею про те, як живеться та працюється в Антарктиці.

А ще Тетяна влаштовувала екскурсію станцією для тих, хто підтримав збір для Харківського зенітного ракетного полку. У розіграші могли взяти участь усі, хто задонатив від 1 000 гривень. Нагадаємо, «Накипіло» разом Фондом «Повернись живим» збирає три мільйони 110 тисяч гривень, щоби підсилити ППО міста.

Посилання на банку

Читайте також

Total
0
Share