В Україні створили єдиний архів документів російсько-української війни

Українська бібліотечна асоціація (УБА) створила цифровий архів для збереження даних про російсько-українську війну. Архів має вільний доступ і вже налічує понад 43 000 документів.

Тут зібрані дані про докази воєнних злочинів росії, заяви українських політиків і держслужбовців, інформація про волонтерський рух, закордонну підтримку, культуру тощо. Архів містить текстові документи, зображення та відео. 

Над архівуванням працював 51 бібліотекар із 17 областей України. Від липня 2023 року координує проєкт Харківська державна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка (ХДНБ).

«Документи архіву є важливим джерелом для досліджень подій російсько-української війни та життя українців у воєнний час, розуміння контексту та наслідків цих подій. Зручний пошуковий апарат дозволяє швидко знаходити потрібну інформацію», — зазначили на сторінці ХДНБ.

Дані зберігатимуться на серверах американської компанії Portico, яка підписала з УБА меморандум щодо довгострокової співпраці. Наразі ресурс діє у тестовому режимі. Усі охочі можуть скористатися ним і залишити відгук у вікні зворотного зв’язку.

Нагадаємо, Наукова бібліотека Короленка зазнала значних руйнувань на початку повномасштабного вторгнення.

Читайте також

Total
0
Share