Украли чи зруйнували: російські фейки про українську електроенергію

З упровадженням графіків аварійних вимкнень електроенергії після ударів росіян по енергетичних об’єктах в Україні в інтернет-мережі з’явилося чимало дописів із невдоволенням через це. Тему проблем в енергетичній галузі України вдало підхопила й ворожа пропаганда. Але нерідко це відбувається не без допомоги самих українців, які часом від безвиході, а іноді від власної необізнаності активно поширюють проросійські фейки, коментують під постами, знімають власні відеоролики й розповідають конспірологічні теорії, чому зникло світло. 

У новому випуску подкасту Public Talk ведучі Марія Малєвська й Сашко Бринза аналізували ворожі наративи в таких повідомленнях і вкотре розбирали, як працюють російські інформаційно-психологічні операції на темах, що хвилюють українців.

Змова про продаж світла за кордон

«У мене в будинку немає світла, а в сусідів навпроти — є», «для чого українська влада вимикає світло», «як електроенергію експортують у Європу», «як насправді українська влада краде електроенергію, щоб ви не могли зайти в тикток і дізнатися всю правду» — повідомлення, відео, дописи й картинки такого змісту з появою проблем в енергетиці просто-таки заполонили українські соцмережі. Тож, як будь-яку суперечливу тему, що резонує українцям, проблеми зі світлом активно використовує роспропаганда у своїх інформаційно-психологічних операціях, спрямованих на дестабілізацію в українському суспільстві.

Це й зрозуміло, адже вимкнення світла дратує споживачів. У когось квартира розташована на 12-му поверсі, відповідно, комусь важко подолати таку відстань у 77 років. Хтось не може приготувати їсти малій дитині, бо у квартирі все працює на електриці.

росіяни використовують негативні емоції для створення фейків

Якщо аналізувати пропагандистські повідомлення росіян, то вони традиційно містять тільки частину правди. Зокрема, правдою в таких історіях є те, що світло справді вимикають. Усе інше — фейк, у який легко вірять розлючені й утомлені люди.

Саме на хвилі негативних емоцій пересічних людей з’являються так звані експерти в соцмережах, що пояснюють будь-які проблеми переважно однією формулою: «Влада дурить нас». До прикладу, одна з таких експерток із тиктоку каже: «Ви можете пояснити мені, навіщо світло вирубається всюди? Ви там що, зовсім очманіли? І так настрою ніякого немає, то ще й світло вимикають. Ви можете пояснити мені навіщо?» — ці обурення і абстрактні запитання знаходять відгуки в широкої громадськості.

Інша псевдоекспертка намагається переконати своїх підписників у черговій змові. «“Україна експортує надлишкову електроенергію до Європи”. Ви серйозно? Надлишкову електроенергію? Це тоді, коли люди не можуть працювати в Україні? Це тоді, коли люди сидять при свічках? Ми маємо додаткову електроенергію? А ще мене нудить від фраз на кшталт цієї: “В енергетичній сфері Україна — уже частина Європи”. Та ви що? Ми — частина Європи? Та ми… не в Європі. А ще, хай що станеться у країні, усе списують на війну. Мобілізація — війна, украли — війна, не зробили — війна. А як світло дати людям, то війни немає. Тому ми можемо експортувати, тому що маємо надлишок. Розумієте? От що мене бісить. Тому що у війну людям допомагають, а не забирають», — прорікає вона. 

На відео псевдоекспертки відреагував Стерненко

Записуючи такі відео, їхні автори розраховують на емоційну реакцію користувачів соцмереж. Вона майже завжди є. Украй рідко на такі відео й дописи реагують справжні експерти, які мають що протиставити вигаданим звинуваченням. 

«Напевно, їй важко було дожити до цього віку такою тупою. Узагалі нині багато конспірології про електрику, її жваво підігріває і наш ворог. Зруйновано майже всі ТЕС, Дніпрогес, великі підстанції та різні об’єкти електрогенерації. Єдина причина — удари росіян. Якщо ворог захопить нашу країну, ми не матимемо не просто світла — ми не матимемо життів. Приклад Голодомору 1930-х років — тільки один із багатьох епізодів звірств росіян, коли вони поневолювали наш народ. І виродки хочуть повторити це. Енергетика відновиться. Україна відновиться. Рано чи пізно. Головне сьогодні — бути об’єднаними й усі свої сили спрямовувати на допомогу нашим людям і знищення ворога», — написав волонтер Сергій Стерненко у відповідь на обурливі запитання панянки з тиктоку про відсутність світла.

Фейк про продаж електроенергії в Румунію

Нещодавно анонімними телеграм-каналами почав ширитися фейк, що начебто Україна продає електроенергію в Румунію. В Укренерго відразу ж відреагували, пояснивши, що експорт електроенергії не здійснюють у жодну країну.

«Наразі всі доступні потужності вітчизняних електростанцій працюють суто для покриття внутрішнього споживання», — ідеться в офіційному повідомленні компанії. До речі, якщо аналізувати фейки про продаж світла, то пропагандисти, створюючи їх, використовують те, що декілька разів Укренерго надавало аварійну допомогу енергосистемі Польщі, адже Україна — частина єдиної енергосистеми Європи. Ця інформація у ворожих ІПсО і є частиною правди, усе решта — брехня.

Але пропагандисти не зупиняються тільки на створенні повідомлень чи відеороликів — вони активно пишуть коментарі під офіційними постами Укренерго, у яких експерти пояснюють, чому й що відбувається.

Коментарі в соцмережах рясніють фейками

«Вимкнення світла відбувається із двох причин. Перша — це фінансовий складник, а саме продаж електроенергії за кордон дорожче, ніж тут. А друга — психологічний. Такі вимкнення світла дають змогу тримати людей у потрібному для нашої влади стані страху й паніки. Технічної потреби вимикати світло взагалі немає, оскільки все ціле», — ідеться в одному з таких коментарів.

Від початку повномасштабного вторгнення Україна пережила чимало атак по енергооб’єктах. Руйнувань зазнавали як маленькі трансформаторні станції, так і величезні об’єкти, після ударів по яких уся країна переживала знеструмлення.

За повідомленням Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, протягом весни 2024 року по українській енергосистемі росіяни завдали шість масованих атак.

Скільки насправді ми генеруємо і скільки споживаємо електроенергії

Українські атомні електростанції покривали понад половину потреб в енергетиці всієї країни. Проте Запорізьку АЕС, яка виробляла щонайменше 40 мільярдів кіловат на годину, нині окуповано, а потужність решти атомних станцій значно нижча — у середньому 12–15 мільярдів кіловат на годину. Тож окупація Запорізької АЕС схожа на спланований і продуманий крок у війні, адже Україна втратила майже половину потужності, що виробляли всі АЕС до російського вторгнення.

Крім того, 90 % теплоелектростанцій, які належать ДТЕК, не діють. Іще декілька ТЕЦ, що належать Центренерго й Донбасенерго, окупанти захопили раніше на Донеччині й Луганщині. Керівництво Харківської ТЕЦ-5 заявило, що в березні 2024 року цю ТЕЦ також зруйнували росіяни. А ще ворог атакував Каховську ГЕС, потім — Дніпрогес, який досі не запущено. 

Тож зрозуміло, що у вимкненнях світла в домівках українців винна тільки росія. А російські фейки про продаж електроенергії за кордон і змову влади чи ще щось таке — це все частина ворожих інформаційно-психологічних операцій, головна мета яких — примусити людей виступати проти дій влади, замість того щоб воювати з ворогом, який нищить енергетичні об’єкти в мирних містах України.

російські пропагандисти знову брешуть про втрати ЗСУ

Співзасновник Харківського антикорупційного центру Євген Лісічкін розповів, що, крім фейків і страшилок про вимкнення світла, російська пропаганда почала маніпулювати шаленими втратами України на півночі Харківщини.

Фахівець наголосив, що це пов’язано зі стабілізацією фронту на півночі Харківської області й деякими вдалими контратакувальними операціями від Збройних сил України на цих ділянках у районі населених пунктів Липці й Вовчанськ.

Інформацію про загибель військовослужбовців ЗСУ з різних бригад подають так, що всі вони загинули суто на півночі Харківщини, хоча більшість із цих бригад навіть не воює нині в Харківській області.

Нагадаємо, наприкінці травня Президент України заявив, що в боях на півночі Харківщини співвідношення втрат між українськими та російськими військовослужбовцями становить один до восьми.

Фейковий документ про корупцію в Харківській міськраді

Крім того, роспропагандисти почали поширювати в соціальних мережах документ, у якому голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов нібито звертається до Президента України Володимира Зеленського через корупцію в Харківській міській раді. Цей документ — фейк, що має граматичні та стилістичні помилки, не притаманні офіційному листуванню.

Як зазначили у пресслужбі Харківської ОВА, документа з таким змістом у Харківській обласній військовій адміністрації немає. За цим номером зареєстровано протокол Ради оборони з іншим змістом архіву, а не вихідного листа ОВА.

У цьому фейковому документі пропагандисти намагалися внести якомога більше суперечностей між обласною та міською владою. Він мав багато необґрунтованої критики харківського міського голови.

Ворожі пропагандисти не випускають зі своєї уваги й кейс мобілізації в Харкові, вигадуючи фейки про підриви будівель військкоматів і примусовий призов на фронт 16-річних підлітків та жінок. Нагадаємо, що мобілізація здебільшого стосується чоловіків віком від 25 років, а жінок мобілізувати можуть тільки на добровільній основі. 

Засилля фейків, якими росіяни й далі закидають українців у соцмережах, що дуже часто користувачі беруть за чисту монету, — це ще один спосіб війни, яку російська пропаганда веде в Україні. 

Читайте також

Total
0
Share