Українські ікони представлені в Луврі

У Луврі вперше презентували шедеври сакрального мистецтва з Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків у Києві. Презентовано чотири енкаустичні ікони на дереві VI та VII століть та константинопольську мікромозаїчну ікону кінця XIII – початку XIV століття, оздоблену винятковим золотарським обрамленням.

У грудні минулого року між Лувром, Міністерством культури та інформаційної політики України та Посольством України у Франції було підписано меморандум про розширення співпраці та багаторівневих партнерських проєктів з музеями України. Сьогоднішня виставка є продовженням співпраці між музейними інституціями України та Франції.

«Важлива співпраця з міністерством культури Франції продовжується. Лувр, один з найзнаменитіших і великих музеїв, приймає на зберігання частину цінної колекції Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків у Києві», – заявив під час презентації виставки Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Такі виставки акт не лише культурологічний, а й політичний. Світ лише вчиться розрізняти українське мистецтво. Адже велика кількість національних українських надбань, імен, творів були вкрадені та привласнені російською імперією, срср, рф. Поверненні культурній спадщині саме національного статусу, знайомство світу з Україною через культуру збільшує кількість прихильників України, пояснює наше прагнення боротьби з імперією за Свободу. 

 

Читайте також

Total
0
Share