Як виживає Куп‘янськ під постійними обстрілами

3 жовтня приблизно о 15:00 російські військові атакували дроном-камікадзе автобусну зупинку в Куп‘янську. Поранені уламками 16-річна дівчина та 44 річний чоловік. Їх відвезли в лікарню, повідомила поліція Харківщини.

Після цього росіяни поцілили по місту керованими авіабомбами.

«Попередньо, прильоти були на лівому березі Куп‘янська. Є влучання в багатоповерхівку. Наразі у зв‘язку з тим, що обстріл продовжується, з‘ясувати остаточно наслідки ми не можемо, але думаю, що протягом найближчого часу це зробимо. У принципі під ударом була та зона, яка перебуває під постійними обстрілами, тому будемо сподіватися, що місцевих мешканців на сьогодні не було», — розповів у нацмарафоні новин очільник Куп‘янської районної військадміністрації Андрій Канашевич.

Через постійні удари російської армії побачити вцілілий будинок у місті практично неможливо. Роботу критичної інфраструктури та комунальних послуг за можливості підтримують. Пошкодження газових мереж та системи водопостачання після обстрілів намагаються лагодити якнайшвидше. Але забезпечувати це з кожним днем стає важче, зазначив начальник РВА.

«Той Куп’янськ, який ми бачили після деокупації два роки тому, і Куп’янськ сьогодні — це два різних міста. Наявний масштаб руйнувань і масовані обстріли, які зараз здійснюються, не дають можливості швидко хоча б законсервувати наслідки, які були завдані, умовно, за останній тиждень», — пояснив він.

Попри оголошену обов‘язкову евакуацію, в місті залишаються люди. До широкомасштабної війни у Куп‘янську мешкали 27 000 людей. Нині залишилися трохи більш як 3 000.

За його словами, ситуація в Куп‘янську не покращується. Останніми днями російські військові активно атакують місто FPV-дронами. Зокрема, 2 жовтня поліцейські зафіксували в Куп‘янську чотири влучання. Постраждали дві мешканки. Ще двоє жінок постраждали від дрона в Куп‘янській громаді.

Охочі виїхати з міста можуть дзвонити на цілодобову гарячу Координаційного гуманітарного центру: 0 800 33 92 91. Дзвінки безкоштовні.

«Кожен отримує повний супровід — від гуманітарного до юридичного. Міжнародні партнери, зокрема ООН надають евакуйованим матеріальну допомогу. За необхідності пропонуємо місця для тимчасового проживання», — запевняє начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

З 9 вересня триває евакуація родин з дітьми у населених пунктах Куп‘янської, Курилівської та Кіндрашівської громад, які наближені до зони бойових дій та постійно обстрілюються. За цей час понад 200 дітей із родинами виїхали у безпечні місця.

Читайте також

Total
0
Share