У «Дії» тепер можна дізнатися, де знаходиться найближче укриття

У застосунку з’явилася Мапа укриттів, на якій можна подивитися наявні укриття й оцінити їхній стан.

«Дія» відображатиме фото та опис конкретного укриття: його адресу, вид, рейтинг, скільки людей вміщує, чи відкрите та чи доступне для маломобільних людей. Дані підтягуватимуться з Єдиної інформаційної системи обліку укриттів.

Застосунок дозволяє прокласти маршрут до сховища. Якщо воно зачинене, можна зазначити це на Мапі. Відгуки передадуть до органів місцевого самоврядування.

А ще є можливість відсортувати укриття (наприклад, за критеріями: коли вони відчинені, чи доступні для людей з інвалідністю тощо).

Аби мати змогу шукати укриття за відсутності зв’язку або інтернету, розробники застосунку радять заздалегідь завантажити мапу для конкретного регіону. Проте укриття в Донецькій, Луганській, Запорізькій, Сумській та Херсонській областях недоступні з міркувань безпеки.  

Як працює мапа?

Ми подивилися мапу укриттів в Харкові та області. Зазначимо, що кількість об’єктів у «Дії» менша, ніж на міському порталі. Наприклад, не позначені деякі підвали біля будинків та зупинки-укриття. А в Дергачах, до прикладу, на мапі не позначено жодного.

Утім, за фото можна перевірити, чи справді укриття відчинене, як заявлене, та який його реальний стан. Проте світлини є не до всіх об’єктів.

Стан укриттів різний. Наведемо кілька прикладів.

Харків. Укриття на вулиці Волонтерській

Два укриття на вулиці Сумській.

Мала Рогань. Укриття на вулиці Західній

Лозова. Укриття в ліцеї

Яка ситуація з укриттями?

МВС повідомляє: від початку широкомасштабної війни кількість об’єктів цивільного захисту, що відповідають вимогам, зросла втричі. Працівники ДСНС та поліції мають моніторити та щоквартально обстежувати укриття для оновлення даних про їхній стан.

«Наприкінці 2023 року кількість укриттів, які відповідають нормам, збільшилася майже на дві тисячі. І на сьогодні вже близько 84% з понад 60 тисяч об’єктів цивільного захисту на підконтрольній Україні території відповідають встановленим вимогам», — написав міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Як знайти найближче укриття в «Дії»?

  • Авторизуйтеся в застосунку.
  • Натисніть на розділ «Незламність».
  • Виберіть категорію «Укриття».
  • Надайте доступ до місцезнаходження.
  • За бажанням, натисніть на «Фільтр» та оберіть потрібні параметри.

Читайте також

Total
0
Share