Тіньова війна: як працюють українські спецслужби


The Washington Post опублікувала великий матеріал: як співпрацює ЦРУ з українськими спецслужбами. Ось головне з нього:

З 2015 року ЦРУ зайнялося трансформацією українських спецслужб, у це вклали «десятки мільйонів доларів». ЦРУ побоювалося впливу ФСБ на українских силовиків, тому разом із СБУ вони створили окреме управління, зосереджене на «активних заходах проти росії». Його назвали «п’ятим управлінням».

Паралельно ЦРУ працювало з ГУР. Тут підозри щодо російського впливу були менші, бо ГУР гнучка й «молодша» організація, а у розвідників менше радянського досвіду. Українські розвідники вибудували власну лінію секретності, самостійно вирішуючи, які операції обговорювати з партнерами.

СБУ зазвичай виконує складніші й триваліші місії, ГУР – працює швидше.

Убивство Дар’ї Дугіної (доньки ідеолога «руського міра олександра дугіна) ускладнило співпрацю з ЦРУ через те, що Дугіна не була пріоритетною метою. Українські розвідники ставили собі за ціль убити самого Дугіна.  

Компоненти для бомби, що вбила Дугіну, провезли в росію у клітці для кішки.

Окрім Дугіної, серед результатів роботи українських розвідників — ліквідації Євгена Жиліна, терориста «Гіві», командира російського підводного човна Станіслава Ржицького, блогєра Владлєна Татарського, вибухи безпілотників над кремлем та руйнування «кримського мосту». 

СБУ майже вдалося ліквідувати начальника генштабу російської армії Валерія Герасимова.

Скептицизм Зеленського щодо того, чи вторгнеться росія, автори пояснюють тим, що українські розвідники прослуховували військові підрозділи та підрозділи фсб, які самі не знали про плани щодо вторгнення.

Читайте також

Total
0
Share