Ситуація на фронті: тривають важкі бої

Наші оборонці невпинно продовжують контрнаступ. Від його початку звільнено понад 240 квадратних кілометрів української землі, за тиждень – близько 15 квадратних кілометрів. Противник  чинить спротив, зосереджуючи основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, там тривають важкі бої.

Про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.  

Протягом минулого тижня на цих напрямках між нашими та ворожими військами відбулося понад 170 боїв.

На Сході

На Куп’янському напрямку противник шукав слабкі місця в нашій обороні, намагався наступати в районах південніше Новоселівського. росіяни прагнули витіснити наші підрозділи за бар’єрний рубіж річки Оскіл, без успіху.

Українські захисники потужно стримують ворожі війська. Як зауважують аналітики Інформаційного спротиву, передові підрозділи ворога відійшли від села Надія та почали закріплюватися східніше. Тому, заявили в ХОВА, сьогодні немає підстав для масової евакуації людей з Куп’янського напрямку, втім, звідти вивезли дітей і допомагають виїхати всім охочим. 

«Підстав для масової евакуації з Куп’янської громади наразі немає, ми контролюємо ситуацію. Індивідуальні запити на евакуацію з’являються постійно: з різних підстав люди хочуть виїжджати, зокрема, із тих населених пунктів, які перебувають під обстрілами», – зазначив начальник обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

На Лиманському напрямку росіяни намагалися наступати, маючи за мету витіснення наших військ в районі Серебрянського лісу. Обстріли тут настільки хаотичні, а бойові дії безперервні, що оборонці називають цю місцину «український В’єтнам». 

На Бахмутському напрямку ЗСУ поступово просувалися: звільнена площа тут загалом складає 37 квадратних кілометрів, за тиждень – 2 квадратних кілометра.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник зосереджував основні зусилля на веденні наступальних дій з метою встановлення повного контролю над Мар’їнкою та оточення Авдіївки, проте успіху не мав.

Під щільним вогнем авіації та артилерії Сили оборони України звільнили Старомайорське Донецької області та дійшли до так званих “зубів дракона” – системи загороджень військ рф. 

На Півдні

На Півдні наші бійці продовжують наступальні операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках. Біля Малої Токмачки та Роботиного Запорізької області вони мали успіх і закріплюються на досягнутих рубежах. На звільнених територіях триває розмінування. 

Звільнена площа складає 204,7 квадратних кілометра, її збільшено за тиждень на 12,6 квадратних кілометра.

На Південному напрямку ЗСУ сконцентровані на перерізанні шляхів ворожої логістики, був завданий удар по Чонгарському мосту. Речниця Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону заявила: пошкодження таких об’єктів спрямовані на те, аби знизити їхню пропускну активність.

«Але ми розуміємо, що нам самим вони ще знадобляться. Тому робота проведена філігранно, точно, влучно, і зараз окупанти знову вишукують нові шляхи в об’їзд, щоби постачати своїм військам боєприпаси, техніку і поповнення», – розповіла речниця.

Вона зазначила, що у зв’язку з бойовою роботою ЗСУ війська рф на лівому березі відчувають нестачу снарядів і техніки.

«Ми продовжуємо встановлювати вогневий контроль над усіма транспортно-логістичними маршрутами, якими ворог може скористатися. Єдине, що може стримувати Сили оборони – наявність цивільного населення, яке вони все ж таки використовують, чергуючи автівки з цивільними», – додала Наталія Гуменюк.

Атаки на території росії та на підконтрольні території

За тиждень здійснені атаки безпілотників на окупований Крим, на брянськ і москву. Активно діяли партизани в Маріуполі, на Донбасі, у Мелітополі. 

Речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат прокоментував атаки безпілотників на москву й окупований Крим.

«У росії завжди щось літає, і в Москві, зокрема. Є ті, кого війна «не торкається» – так вона вже торкається. Вже є певні настрої у росії: щось прилітає, і голосно… Тому говорити про російський спокій у глибинці вже не доводиться. Вони отримали те, що хотіли», – наголосив Ігнат.

Війна, розв’язана росією, починає переходити на її територію, зазначив президент України Володимир Зеленський у відеозверненні. Голова держави наголосив, що російська агресія зазнала банкрутства на полі бою в Україні.

«Вже 522-й день як триває так звана “спеціальна воєнна операція”, яку російське керівництво розраховувало на тиждень-два. Україна стає міцнішою. Поступово війна повертається на територію росії, до її символічних центрів і військових баз. Це неминучий, природний і абсолютно справедливий процес», – заявив Зеленський. 


Головні події Харківщини на ранок 31 липня

Читайте також

Total
0
Share