Субсидія на комунальні послуги: що варто знати

За прогнозом Мінсоцполітики, приблизно 1,5 мільйона осель отримуватимуть субсидії у зимовий період 2024-2025 років.

Українці повинні подати документи до 30 листопада, якщо хочуть щоби субсидію призначили з початку опалювального періоду. 

Документи можна подати й пізніше, але тоді субсидію нараховуватимуть вже з того місяця, в якому було звернення. Наприклад, якщо подати заяву 1 грудня, то відшкодування за комунальні послуги рахуватиметься лише з грудня.

«Інструмент житлово-комунальних субсидій вже добре відпрацьований. Останні великі зміни, які вносилися, були навесні 2023 року, коли ми ще додатково спростили процедуру і запровадили так звану спрощену заяву. По-перше, давно вже можна не ходити фізично у ЦНАП чи до Пенсійного фонду, а подавати заяву онлайн. А починаючи з весни 2023 року можна навіть не подавати декларацію для призначення субсидій. Можна подати один короткий документ, в якому ви зазначаєте тільки членів родини, і фактично просити Пенсійний фонд усю іншу інформацію зібрати з джерел, які є в держави, й самостійно розрахувати і призначити субсидію», — розповіла в нацмарафоні новин перша заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак.

За її словами, якщо люди заборгували за комунальні послуги, вони також можуть подати заяву на субсидію за певних умов. 

«Потрібно розуміти, що житлово-комунальна субсидія — це цільовий платіж. Так само як і пільга. Це платіж, завдання якого допомогти родині оплачувати вчасно рахунки за житлово-комунальні послуги. Якщо родина отримує субсидію, але при цьому не сплачує рахунки, це фактично говорить про те, що ці кошти використовуються не за призначенням. Тому є умова, що ви маєте сплачувати обов’язково за ЖКП.

Якщо ж у вас сформувалася заборгованість понад трьох місяців, то ви можете отримувати субсидію, якщо погасите заборгованість або, наприклад, укладете договір реструктуризації з надавачами послуг, перед якими у вас виник борг. Реструктуризація, тобто фактично розстрочка зміни умов виплати, може бути комфортною з погляду умов, тому що можна зробити розстрочку буквально на 5 років», — пояснила урядовиця.

Житловий фонд на Харківщині, де це можна було зробити, підготували на 98% до опалювального сезону. Об’єкти соціальної сфери, зокрема школи й лікарні, готові на 100%. 

«Звичайно ми маємо і відновлювати все, що втратити навесні цього року (через обстріли росіянами ТЕЦ — ред.), і думати про децентралізацію системи опалення. Це і сучасні модульні котельні, когенераційні установки тощо. Ми відповідно розробили план, профільне міністерство, уряд виділив за завданням президента кошти на це. Ми наразі продовжуємо реалізацію проєкту», — розповів у нацмарафоні новин керівник ХОВА Олег Синєгубов.

Читайте також

Total
0
Share