Суб’єктивний огляд. Ресторан «Сніг на голову»

Це партнерський матеріал

Цей харківський ресторан уже близько двох тижнів приймає гостей. Засновники закладу Тетяна Каменєва і Михайло Чорноморець тестують новий для міста формат інклюзивного ресторану. “Накипіло” вже розповідало, як створювався соціальний бізнес. А тепер ми дізналися, чим тут годують і як обслуговують.

Коли ми говоримо “інклюзивне місце”, одразу на думку спадає доступна для людей з інвалідністю локація. Але значення слова inclusion набагато ширше. Доступність ресторану повинна проявлятись у зручному розташуванні серед міста, у комфортній атмосфері, в цінах і різноманітності страв.

Стіни й апетит. Який зв’язок?

На що я звертаю увагу, заходячи в новий заклад? До того, як отримаю до рук меню, оцінюю антураж. У “Сніга на голову” світлі кольори стін, меблів, побутових аксесуарів – від освіщення до кумедних подушок на підвіконні. Палітра теплих бежево-кремових відтінків перетікає до насичених сірого, смарагдового і чорного кольорів – і все це змішується в гармонійну картину. Білі стіни прикрашають яскраві дитячі роботи студії малювання Aza Nizi Maza. Бар трохи схожий на домашню кухню з ретро-килимом. Там стійкий запах кави, чаї на будь-який смак і спритні офіціанти, які приймають готові страви від шефа з крихітного віконця. Тут же Таня Каменєва розносить замовлення, та, забираючи порожні тарілки, розпитує гостей про враження.

Інтер’єр і найменші дрібниці іноді відлякують від кафе. Не люблю таке розташування столів, коли ніде усамітнитися й тихенько попрацювати або пошепотіти на особистій зустрічі. Або зовсім недоречний, як на мене, хід – розмістити столик неподалік від туалету. У годину пік, коли все зайнято, для тебе люб’язно запасли прохідне містечко біля WC…

Вдалий зовнішній вигляд ресторану і наповнення простору, в тому числі – музичний фон, підімають настрій і можуть посилити апетит. Ще б пак: коли місце приносить позитивні відчуття, ти готовий там і каву годинами пити, і кожен день на ланч забігати.

Тут виявилося небагато людей, тому я ризикнула й сіла на проході від бару до основної зали. Біганина, сподівалася, не завадить. Навпроти – панорама на кухню, де розгорнулося справжнє кулінарне шоу. Все кипить, тушкується, збивається в блендері. Учасник телепроєкту “МайстерШеф” Олександр Білодід контролює готовність страв за написаним від руки планом, гнівно трясе аркушем і щось кричить (за склом, втім, абсолютно нічого не чути). Ніколи не бачила, як виготовляють пасту з-під ножа, і ось перше відкриття.

До речі, про музику. Поки чекала замовлення, наслухалася якісного британського інді-попу. Обідати під The ​​Killers – суцільне задоволення.

Меню

Окремих пропозицій для ланчу немає, але офіціант люб’язно порадив кілька варіантів. На перше – бульйон із домашньої курки, з пастою та яйцем пашот, або суп із броколі. На друге вибір ширший: ризото, декілька різновидів пасти, в тому числі, варіант із морепродуктами та вегетаріанська (веганська), і салати. Наприклад, “Чесні вибори” – є незмінні інгредієнти, а білкову основу для страви гість обирає самостійно – м’ясо або рибу.

У меню є примітка: якщо у вас алергія на якісь продукти, попередьте офіціанта. Кухар запропонує замінити інгредієнт або порадить іншу страву.

Класно, якби у всіх ресторанах заохочувалися будь-які гастрономічні уподобання клієнта. Не любиш гранатові зерна в салаті? Та ну їх! Заміни кедровими горішками або попроси трохи більше кисло-солодкого соусу. А якщо це не вплине на вартість замовлення, взагалі супер.

Ціни

Для ресторану в центрі Харкова салат за 60-70 гривень і кава за 45 гривень – цілком адекватна ціна. Порції великі, їх достатньо, щоби повноцінно поїсти. Обід із двох страв коштуватиме приблизно 150 гривень. Чайник чаю та солодкий пиріг можна розділити з другом/подругою – вже дешевше. Додаткова опція – можливість взяти їжу з собою в спеціальному контейнері.

У “Сніга на голову” все – від інтер’єру до їжі – підлаштовується під гостя. Хочеш сидіти на м’якому стільці зі спинкою – сідай, зручніше швидко перекусити в кутку кімнати – будь ласка, є вільне містечко. Для дружньої компанії підійде круглий стіл, а ефект сімейної вечері створить трапеза за довгим столом. Фрілансери і любителі побути наодинці, ваші уподобання теж враховані – є три столика на одну персону та WiFi.

Вегетаріанці, любителі солодощів, фітоняшки – кожен знайде тут смаколики до душі.

Читайте також

Total
0
Share