Скільки осель на Харківщині отримають безкоштовно скраплений газ

На Харківщині до зими планують забезпечити скрапленим газом у балонах 40 тисяч домоволодінь. Насамперед його отримають вразливі категорії населення, їх визначать ОВА та громади.

«Щодо потреби, вона вже у нас сформована щодо кожної громади. Якщо ми беремо, наприклад, Куп‘янську, то це від 500 домоволодінь до 3 000. Як мінімум, беруться критерії, що домоволодіння вже фактично користується таким скрапленим газом у балонах. Ну і далі йдуть алгоритми людей пенсійного віку, з інвалідністю та інші категорії. Тому наше завдання зараз — забезпечити логістику та організувати доставку цього палива до людей», — розповів під час брифінгу Олег Синєгубов.

Скраплений газ надійде з-за кордону як гуманітарна допомога, пояснила віцепрем‘єр-міністерка Ірина Верещук. Експериментальний проєкт щодо забезпечення газом людей на прифронтових територіях нині погоджується з центральними органами виконавчої влади, після чого Міненергетики направить його на розгляд до Кабміну.

За словами Верещук, уряд планує затвердити відповідну постанову наступного тижня, а реалізувати — до жовтня. До експериментального проєкту урядовці хочуть залучити приватні та державні газові компанії.

«Ми розглядаємо два варіанти. Перший — це залучення приватних підприємств, які допомогатимуть у розвезенні населенню балонів із пропаном. Або це будуть державні мережі, які нададуть свою платформу. До жовтня ми маємо логістику розпрацювати, щоби на початок опалювального сезону ми розуміли, який буде графік розвезення. У постанові є розрахунок, яка кількість газу на кожну особу для підігріву їжі буде забезпечена».

Що таке скраплений газ?

Як пояснює «Укравтономгаз», так називають природний вуглеводневий газ. Його одержують при видобутку нафти або під час її перероблення на комбінатах, а також на газових родовищах. Він складається з безлічі газів та домішок, зокрема пропану та бутану.

У звичайних умовах перебуває у газоподібному стані, але при зниженні температури та збільшенні тиску до певних значень стає рідким. Це робить скраплений газ зручним для зберігання та транспортування.

У країнах Європи скраплений нафтовий газ є найпопулярнішим видом серед усіх енергоносіїв, кажуть в «Укравтономгазі». На думку фахівців, обігрівати приміщення цим енергоносієм може бути вигідніше, аніж природнім газом або електроприладами.

Читайте також

Total
0
Share