Що таке «вишки Бойка» і чому повернення їх під український контроль — це крута новина

Рясніє стрічка новиною, що Україна повернула під контроль «вишки Бойка», радіє спільнота такій події. Як тут не радіти, радісно ж!

Але якщо ви «не чує баба», не розумієтеся на вишках, або підзабули вже історію навколо газо- та нафтовидобувних платформ — розповідаємо основне, що не завадить знати.

Що де

▪️ Колишні вишки дочірньої компанії «Нафтогаз України» — «Чорноморнафтогаз», там вели видобуток кілька українських стаціонарних газових платформ та пересувних самопідйомних бурових установок.

▪️ Вишки розташовані в Одеському родовищі, їх росія «віджала» разом із Кримом у 2014. Весь цей час росіянці вели видобуток, ігноруючи, звісно, що з цього приводу каже українська сторона.

▪️ Їх називають ще «вишки Бойка», бо пересувні платформи були придбані за міністра енергетики Юрія Бойка. Але їхня адекватна назва до анексії — «Україна» та «Петро Годованець».

Значення для України

▪️ За словами експертів, газ, що там видобували, ніколи на материкову частину не надходив, йшов лише на територію півострова, тому росіяни не забули захопити вишки, анексуючи Крим. Оскільки Крим — це Україна, вишки нам дуже потрібні.

Чому не було спротиву у 2014?

▪️ У націоналізованому «Чорноморнафтогазі» сказали, що на такий крок пішли через «складну міжнародну обстановку і ризики втрати життєво важливих активів».

▪️ У 2017 році на тлі загострення в Авдіївці, Міноборони України повідомило, що у Чорному морі був обстріляний український військовий транспортник Ан-26. Екіпаж літака не постраждав, борт успішно приземлився в аеропорту призначення.

Навколо вишок неодноразово виникав галас у ЗМІ та скавучання росіян, що їм погрожують чи то українські катери, чи то літаки.

Від початку повномасштабного вторгнення росія використовувала вишки у військових цілях.

Наприкінці серпня британська розвідка повідомляла, що за «вишки Бойка» йдуть бої. Повідомлення про удари військ ЗСУ по ним надходять з червня минулого року.

Нині ж бійці ГУР повернули бурові платформи «Петро Годовалець» та «Україна», а також СПБУ «Таврида» і СПБУ «Сиваш» під контроль України.

Нагадаємо, у Харкові роблять протимінне взуття.

В Україні стартують адаптивні тренування ветеранів в рамках проекту «Ігри Героїв»

Читайте також

Total
0
Share