СБУ викрила угруповання, яке заробляло мільйони на ухилянтах

СБУ нейтралізувала злочинну групу, яка організовувала схеми для ухилянтів, допомагаючи чоловікам уникати військової служби. У результаті спецоперацій у Київській та Харківській областях затримано 14 осіб, причетних до цієї діяльності.

Під час обшуків у зловмисників було вилучено понад тисячу медичних довідок та бланків військово-облікових документів, а також близько 250 підроблених печаток і штампів. Ці документи використовували для надання чоловікам підроблених довідок про непридатність до служби, що дозволяло уникнути мобілізації. Окрім документів, було знайдено великі суми грошей, імовірно отримані незаконним шляхом.

Зловмисники організували підпільні типографії у власних домівках, де виготовляли фальшиві довідки від військово-лікарських комісій (ВЛК). Ці документи використовували для офіційного зняття людей з військового обліку, що дозволяло їм уникати призову на військову службу.

Вартість таких «послуг» коливалася від 8 до 12 тисяч доларів з одного клієнта. За попередніми підрахунками, угруповання заробило на цьому понад 40 мільйонів гривень. Злочинці шукали клієнтів через особисті зв’язки, зокрема серед діючих військових, які також намагалися уникнути служби за допомогою фальшивих документів.

СБУ вчасно задокументувала злочинну діяльність та затримала усіх учасників схеми. Тепер тривають слідчі дії для з’ясування всіх обставин та притягнення до відповідальності інших причетних осіб. Угрупованню загрожує до десяти років позбавлення волі.

Фото: Служба безпеки України

Читайте також

Total
0
Share