СБУ та ДБР проводять обшуки по всій вертикалі митниці

У взаємодії з Офісом Генерального прокурора правоохоронні структури здійснюють масштабну спецоперацію. Наразі розпочалися обшуки у Центральному апараті Державної митної служби та у Волинській, Львівській, Тернопільській, Чернівецькій, Одеській, Київській, Рівненській і Закарпатській регіональних митницях України.

«Установлено близько 50 суб’єктів господарської діяльності, які допомагали митникам реалізовувати тіньові схеми. Наразі їхня діяльність заблокована. Викриті тіньові схеми до 10 мільярдів збитків на місяць», — говориться в офіційному повідомленні. 

Раніше Кабмін звільнив усе керівництво Держмитслужби: виконувача обов’язків голови Державної митної служби Вячеслава Демченка, а також першого заступника Олександра Щуцького. Заступник Демченка Руслан Черкасський встиг вийти на лікарняний, його відсторонили. 

Напередодні правоохоронці викрили понад 10 високопосадовців, які нібито причетні до схеми розкрадання коштів на експорті українського зерна. Серед них — заступник начальника одного з департаментів Державної митної служби та керівництво Одеської митниці. За оцінками СБУ, збитки бюджету становлять 5,2 мільярда гривень.

Наразі ситуація на українській митниці така, що на посаду нового очільника структури навіть немає кандидатів. Про це в інтерв’ю Forbes заявив голова фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія.

«На митниці є кілька проєкцій, які створюють умови для існування корупції. Основна —  договорняки” на місцях. Я розумію митницю у її теперішньому стані як повністю феодальну структуру. Тобто коли навіть фігура начальника обласної митниці не грає такої ролі, як начальник зміни. Тому змінити ситуацію можна лише інституціонально», — сказав Арахамія.

Сьогодні співробітники правоохоронних органів також працюють на окремих ділянках державного кордону України та у пунктах пропуску. Вони мають на меті ліквідацію контрабандних схем.

Читайте також

Total
0
Share