Результати НМТ та вступна кампанія-2023

Завершилася основна сесія Національного мультипредметного теста, яка тривала з 7 червня. Вступні випробування проходили у 30 тимчасових екзаменаційних центрах у дев’яти населених пунктах Харківської області.

Результати НМТ

Загалом зареєструвалися на НМТ майже 12 тисяч учасників, із них приблизно 10 тисяч – випускники цього року, решта — випускники минулих років, повідомили в департаменті науки та освіти ХОВА. 

«У цьому році зареєструвалися і брали участь на 75% більше дітей, ніж у минулому. Тож ми можемо сказати, що Харківщина дійсно відновлюється, діти повертаються, беруть участь у НМТ, думають про своє майбутнє. Це приємна динаміка», – зазначила заступниця директора департаменту Ольга Алфьорова.

Вона зауважила, що місця проведення НМТ були перевірені на вибухівку, там було організовано патрулювання поліції та медиків. Під час повітряної тривоги тестування призупинялося, щоб абітурієнти могли пройти в укриття. Цей час учасникам компенсували. 

Директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко повідомив, що 15 червня практично 80% учасників НМТ, перевели на додаткову сесію через посилену інтенсивність повітряних тривог. 

«У Харківській області було всього два відносно спокійні дні з усього періоду проведення НМТ: 12 і 14 червня. Всі інші дні ми змушені були для гарантування безпеки дітей використовувати укриття, а отже – переривати роботу над тестовим завданням, спускатися разом з абітурієнтами в укриття, очікувати там закінчення повітряної тривоги, підніматися нагору і продовжувати роботу», – розповів Олександр Сидоренко.

Загалом, за підрахунками Регіонального центру оцінювання якості освіти, тривалість повітряних тривог, які супроводжували проведення НМТ на Харківщині, склала 10 годин 12 хвилин. 

Офіційні результати тестування будуть оголошені 28 червня. Вони будуть розміщені у приватних кабінетах кожного учасника.

З 11 липня починається додаткова сесія для тих випускників, які були зареєстровані, але з об’єктивних причин не змогли взяти участь у тестуванні. На сьогодні в області кількість зареєстрованих учасників додаткової сесії сягає 700 осіб. 

Вступна кампанія 

Дати проведення вступної кампанії варіюється залежно від освітньо-кваліфікаційного рівня:

  • з 1 липня по 30 серпня подають документи вступники на основі повної загальної середньої освіти (ПЗСО);
  • з 23 червня по 3 серпня – вступники до закладів фахової вищої освіти на основі базової середньої освіти;
  • з 10 липня по 31 серпня – вступники до закладів фахової вищої освіти на основі повної загальної середньої освіти, а також на основі освітньо-кваліфікаційного рівня кваліфікованого робітника.

Вступна кампанія відбуватиметься дистанційно через електронні кабінети. Реєстрація кабінетів розпочинається 1 липня. Для вступників на бакалаврат прийом заяв і документів триватиме з 19 до 31 липня.

Заступник міністра освіти і науки з питань вищої освіти Михайло Винницький радить не нехтувати термінами вступу. Не варто подавати заяви в день закінчення приймання заявок. Окрім цього, абітурієнтам не варто реєструвати свої кабінети одночасно, щоб уникнути збою програми. Не виключені й хакерські атаки від росіян.

Реєстрація електронного кабінету

Для створення та особистого електронного кабінету необхідно надати такі дані:

  • серію та номер документа про освіту;
  • номер, PIN-код і рік отримання сертифіката НМТ (сертифіката ЗНО);
  • тип і номер (серію та номер) документа, що посвідчує особу, або реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) (у разі відсутності сертифікатів ЗНО/сертифіката НМТ/екзаменаційного аркуша ЄВІ/ЄФОВ).

Також необхідно надати, за наявності, документи, що підтверджують право на пільги. У МОН зазначають, що у 2023 році зберігаються пільги для жителів тимчасово окупованих територій.

Від абітурієнта до студента

Після закінчення конкурсного відбору абітурієнти мають принести до університетів документи для зарахування на навчання. Зокрема потрібно подати:

  • заяву, підписану абітурієнтом;
  • копії документа, що посвідчує особу;
  • оригінали сертифіката про проходження НМТ або ЗНО;
  • копію військово-облікового документа (для хлопців);
  • копію документа про освіту, на основі якого здійснюється вступ (атестат і додаток до нього);
  • у разі наявності пільг або спеціальних умов вступу — копії документів, що їх підтверджують;
  • інші документи, передбачені правилами прийому конкретного закладу.

Також необхідно мати при собі фотографії розміром 3х4.


 
 
 

Читайте також

Total
0
Share