Саміт миру: що сказав Зеленський на підсумковій пресконференції

16 червня у Швейцарії відбулася пресконференція Володимира Зеленського за результатами Глобального саміту світу. Журналісти питали про підтримку інших країн, можливість переговорів з росією, подальші кроки після Саміту тощо. Ми занотували кілька тез президента:

  • Присутність представників росії на Другому саміті миру означатиме, що москва вирішила закінчити війну або її до цього змусив світ.
  • «Ми боремося за те, щоби змусив світ. Але для нас головне результат — закінчення війни. Що стосується перемовин: росія хоч завтра може розпочати з нами перемовини, не чекаючи нічого. Якщо вони вийдуть з наших законних територій».
  • Обсягів іноземної допомоги нині недостатньо для закінчення війни. Україна працює над тим, щоби посилити пакети допомоги, які надають інші країни. 
  • «Ми дуже вдячні, що нам допомагають, але я не вважаю, що через цю допомогу можна втомитись. Бо це не та ціна за війну, за демократичне життя, яке є в Європі».
  • «Хтось нещодавно казав про порівняння з Давідом та Голіафом, мовляв, треба якось знайти порозуміння. А 20 тисяч людей просто забути? Це я наводжу приклад тільки (депортованих — ред.) дітей. Те саме з дорослими. Те саме з іншими злочинами. Чому хтось, чиї діти сьогодні вдома, каже нам що робити, коли наші діти десь перебувають вкрадені. Це несправедливо. Дуже важливо щоби світ не втомлювався».
  • Зеленський назвав помилкою заяву путіна щодо умов закінчення війни, які він озвучив напередодні Саміту миру.
  • «Це велика помилка для нас корисна. Майже всі тут за лаштунками говорили, що просто одним меседжем путін передав всьому світу, що все, що він до цього говорив про реальне бажання закінчити війну помножено на нуль. Казали всі країни, які мають інший погляд. Або мали».
  • Жодні ультиматуми не є перемовинами. Ультиматуми, за словами президента, дають путіну можливість робити паузи. Мінські угоди потрібні були як пауза, щоби підготуватися до повномасштабного вторгнення.
  • «росія блокувала будь-які ініціативи ще перед повномасштабним вторгненням. У наших робочих груп було приблизно 200 зустрічей у форматі Мінських угод. Не було вирішено жодного питання, всі блокування були з боку російської федерацією, бо їм не вигідно було закінчувати війну. Доказом цього є повномасштабного вторгнення».
  • Країни, які ще не приєдналися до декларації Саміту миру, зможуть це зробити пізніше. Після конференції продовжиться дипломатична робота на рівні радників із питань національної безпеки. Вони розроблятимуть покроковий план щодо трьох пунктів: продовольча безпека, ядерна та енергетична безпека, звільнення всіх полонених і депортованих українців. Це три з десяти пунктів «формули миру», яку Україна запропонувала в листопаді 2022 року під час зустрічі G20. Робота щодо решти пунктів буде продовжена разом зі світовою спільнотою у визначених на Саміті робочих форматах. Після того, як буде напрацьований спільний план дій, його передадуть представникам росії.

Глобальний саміт миру відбувся у Швейцарії 15–16 червня. У ньому взяли участь 101 країна та міжнародна організація. Учасники узгодили спільну позицію щодо трьох пунктів: продовольча безпека, ядерна та енергетична безпека, звільнення всіх полонених і депортованих українців, дорослих і дітей, яких викрала Росія. Ключові принципи щодо цих пунктів задекларовані у Спільному комюніке про основи миру.

Читайте також

Total
0
Share