Півтора мільйона дітей залишаються в окупації, — Верещук

За оцінками Мінреінтеграції, загалом приблизно шість мільйонів людей перебувають нині на тимчасово окупованих територіях України (ТОТ). Із них приблизно півтора мільйона — це діти. Про це повідомила в Харкові віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук.

Наразі у мешканців окупованих території є можливість виїхати через пункти колотилівка (білгородська область, росія) — Покровка (Сумська область). За словами Ірини Верещук, таким коридором виїжджають люди не тільки з Харківщини, а із Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської областей.

«Я контролюю цей процес разом із міністерством. Приблизно сто людей щодня перетинає кордон тільки на в’їзд. Тобто люди повинні виїхати з ТОТ через російську федерацію та заїхати знову на Сумщину, на територію України. На сьогодні це важкий шлях, бо там треба пройти пішки: важко людям маломобільним, людям старшого віку. Але, можливо, ви бачили випадки, навіть 96-річні люди не хочуть залишатися, ідуть пішки, аби не брати ворожого паспорта і не співпрацювати з окупантами», — зауважує міністерка.

Фото: ХОВА

Скільки саме людей залишається в окупованих населених пунктах Харківщини, точних цифр немає.

«Я щиро сподіваюся, там немає багато людей. Ми розуміємо, що виїхала або в ту, або в іншу сторону більшість», — каже урядовиця.

Мінреінтеграції закликає мешканців області, які хочуть виїхати з прифронтових районів і не мають можливостей самостійно облаштуватися на новому місці, звертатися до обласної військової адміністрації.

«Якщо відбувається обов’язкова евакуація, і люди користаються можливостями, якими пропонує ОВА, проблем взагалі немає. Бо людей зустрічають, їх проводжають, ними опікуються. ОВА повідомляє приймаючу ОВА, яка їх зустрічає, чи це Волинь, Закарпаття. Йдуть постійні комунікації. Інше питання, коли люди їдуть самі: вони не повідомляють, приїжджають на перон і мають проблеми, бо вони не знають, до кого звернутися. І тому я дуже прошу: повідомляйте, є гаряча лінія ХОВА. Вони знайдуть можливість допомогти, принаймні поінформувати, які можливості дає така евакуація», — додає Ірина Верещук.

Гаряча лінія Координаційного гуманітарного центру: 0-800-33-92-91.
Працює цілодобово, дзвінки безкоштовні.

Читайте також

Total
0
Share