Піротехніки Харківщини отримали вітчизняну машину для розмінування

Харківські фахівці розробили спеціальну машину для підготовки ґрунту до розмінування. Одну машину вже мають піротехніки регіону.

Розробку випробовували понад рік. Машина отримала сертифікат відповідності, тобто тепер її можуть виробляти на замовлення. До її створення долучилися інженери, науковці та практичні піротехніки. Про це повідомила Харківська ОВА.

«Сам прототип проходив випробування чотири місяці, тобто це фактично машина, яка випробовувана вже в бойових умовах. Вона на собі підірвала вже більш як 300 протипіхотних мін. Будь-яка деталь в машині замінюється», — розповів директор цивільного захисту ХОВА Іван Сокол.

Машина має автоматичний пульт управління та камери відеоспостереження, що зменшує ризики для операторів. Працює від 300 метрів. Вона проста в управлінні та дешевша за іноземні аналоги, кажуть в облвійськадміністрації. 

Наразі для Харківщини придбали дві такі машини. Другу в ХОВА обіцяють передати до кінця листопада. Одна одиниця обійшлася в 5,6 мільйона гривень.

«Враховуючи, що на території Харківської області працює лише вісім екземплярів спеціалізованої техніки, це буде дев’ятий (ще через два-три тижні буде десятий). Це істотне посилення матеріально-технічної баз наших підрозділів ДСНС для більш швидкого та оперативного розмінування. Мета — збереження життів наших піротехніків», — додав Олег Синєгубов.

Тільки за останній тиждень сапери розмінували 136 гектарів території. З них 65 гектарів — це сільськогосподарські поля. З 19 до 25 жовтня піротехніки знешкодили 4099 вибухонебезпечних предметів.

«‎Озброєні» технологіями. Які ІТ-рішення допоможуть у розмінуванні України

 

Читайте також

Total
0
Share