Підсумки 2023 року від Президента: головне з пресконференції

 

 

19 грудня Володимир Зеленський проводить підсумкову пресконференцію цього року. Ми фіксуємо головне з його тезисів та відповідей журналістам.

Матеріал оновлюється.


Про повернення українців та допомоги переселенцям

«Зменшення допомоги переселенцям не буде, що стосується збільшення — не можу поки підтвердити через виклики, пов’язані зі збільшенням оборонного бюджету. Тому не можу сказати зараз, як працювати з видатками. Точно все буде підраховано до кінця року».

«Що стосується наших людей за кордоном — вони різні, ми повинні захищати всіх громадян України. Я вважаю, що багато приїде, коли в нас буде потужніше ППО. Друге те, що впливатиме — зменшення підтримки європейських країн українців, які поїхали туди. Країни Європи, США будуть підтримувати наших громадян, кому дуже складно, але ті, хто там працевлаштовується, впевнений будуть мати менший рівень підтримки»

Про множинне громадянство

«Я вважаю, що це нормально. Українців є 60 мільйонів у світі і не всім обов’язково жити в Україні. Але треба дати їм можливість підтримувати Україну, відчувати себе українцями, відкривати тут бізнеси».

Про поняття «перемога» та мету повернення до кордонів 1991 року

«Стратегія не може бути зміненою, згідно з нашою Конституцією — це всі наші території. Може бути змінена тактика після того, як буде враховано результати наших дій на півдні України у 2023 році».

Про обмін полонених

«Процес укладено. Може, дійсно влада мало комунікує. Передам омбудсмену Дмитру Лубінцю і главі ГУР Кирилу Буданову, щоб вони комунікували, і близьким полонених було більш зрозуміло».

Процес уповільнився через росію. Зараз ми працюємо над поверненням достатньо непоганої кількістю хлопців. Щодо цивільних: потрохи повертаємо українських дітей, тут допомагає нам Катар.

Щодо кримчан: це складна історія. Міжнародні організації нічого не змогли зробити. Я дуже багато працював над цим питанням з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом, покищо результату немає — щодо всіх ув’язнених на території Криму.

Окремо працюємо зі Швейцарією, Норвегією та деякими арабськими країнами щодо повернення людей.

Про обмін військових: як тільки у нас є накопичення ворожого ресурсу, ми його міняємо на українських захисників.

Про виробництво дронів

«Наступного року виробимо мільйон дронів. Ми зробимо все, щоб так і було».

«Позитивно ставлюся до виробництва дронів і створення спеціальних підрозділів. Має бути інфраструктура щодо управління дронами. У мене була Ставка, на якій одним із ключових питань було виробництво дронів і постачання. Дуже не подобається, коли логістично у нас залишається бюрократичний радянський процес».

Також Україна планує збільшити кількість артилерії.

Про можливі зміни у законодавство про мобілізацію

Володимир Зеленський заявив, що не підпише законопроєкт щодо мобілізації жінок. Мобілізацію чоловіків віком від 25 років підтримає, «якщо всі аргументи буде викладено і бачитиму сьогодні, що це потрібно».

Про можливий конфлікт із Залужним

«А навіщо комусь допомогати і розвивати цю тему? Робочі у мене стосунки із Залужним. Він має відповідати за результат на полі бою як главком разом з Генштабом».

«Чекаю рішень від них рішень щодо мобілізацій, конкретних речей на полі бою. Стратегія є, хочу бачити деталі. У мене немає нічого особистого».

Про Україну та НАТО

Президент спростував можливість вступу України до НАТО поетапно (спершу підконтрольною частиною територією).

«НАТО — для нас це найпотужніший варіант захисту. Але нас не запрошують у НАТО. Сигнали про частковий вступ — маячня. Не в образу тим, хто про це говорить. Ми жодного разу не отримували таку позицію від жодного з партнерів. І чесно кажучи, дуже складно явити, як це може бути зараз».

Про гарантії безпеки: «Багато залежить тут від нас. Ми повинні наше бачення військового компоненту партнерам передати — це є ядром для гарантій безпеки.Ми досі це не передали. Багато викликів, багато роботу. Але тим не менш зараз м‘яч на нашому боці».

Про відносини Польщі та України та блокаду кордоні щодо вивозу українського зерна

Зеленський подякував полякам та президенту країни Анджею Дуді за допомогу українцям під час широкомасштабної війни. Він назвав блокаду експорту українського

«Я вважаю, що ми брати з вами. Ви нам допомагали, як ви могли. А ми стояли за вас і за вашу незалежність, і стоїмо як можемо. Потім була блокада наших кордонів. Зрозумійте це не бізнес в час війни, це було виживання. У нас не було тоді вільного, незалежного Чорноморського коридору, яким можна було вивозити зерно. У нас були проблеми в Словаччині, Угорщині могли бути проблеми з Румунією і найближчими партнерами Польщею. А що в нас залишається, якщо в нас немає моря»

«З квітня по вересень було дуже складно. Ми втратили сотні мільйонів доларів, ми втратили частину врожаю, ми це втрачали щоденно».

«Я вдячний вашому народові. Але ви зрозумійте: я не тряпка якась, я захищаю інтереси своєї держави в час війни. Я сказав: “просто дайте нам вивезти”. Нам не дали. І це було неправильно».

«Ми готові, щоби в Польщі люди нічого не втрачали, але не можна політизувати питання зерна, коли у нас все заблоковано».

Зеленський у відповідь на запитання про загибель цивільних палестинців у секторі Гази

«Ми визнаємо політику двох держав. Ми визнаємо, що гуманітарні наслідки страшні на території обох держав. Ми визнаємо незалежний народ Ізраїлю і незалежний народ Палестини. Але я не можу прирівняти це до нашої війни: окупація і вторгнення росії в України не починалося з терористичної атаки людей з українським громадянством на територію росії. Ми жили в своїй незалежній державі, до нас зайшов ворог і вбив наших людей.


Зеленський: «Щодо допомоги США: думаю, буде дуже скоро».

Про те, як війна на Близькому Сході впливає на допомогу Україні

«Війна на Близькому Сході має вплив на допомогу Україні. Це розфокусування уваги, я про це говорив, це не нова інформація для вас. Розфокус допомоги світу, розфокус консолідації навколо України, підтримки України на різних міжнародних майданчиках, розфокус теми України в інформаційному просторі. Все це комплексно і дуже погано впливає на стійкість України та нашу допомогу».

«Що стосується моєї поїздки на Близький Схід і в регіон: я був готовий з самого початку і це був сигнал, Напевно у них були інші пріоритети».

Про демобілізацію

Це пріоритетне питання наразі, каже Володимир Зеленський.

«Щоб говорити про додаткові мобілізаційні сили, потрібно розв’язати питання щодо демобілізації. Це має відбуватися предметно і з великою повагою до бійців. У військових мають бути відрядження, відпустки та можливості переходу з одного місця на інше. Це питання виносилося на Ставку. Там мають напрацювати комплексний план, після чого будуть розмови з депутатами Верховної Ради. Якщо потрібні зміни до законодавства, треба знаходити порозуміння в цьому питанні».

Про економіку

«Усі партнери відзначають зростання ВВП на 5% у 2023 році та падіння інфляції на рівень 5,5-6%. Це колосальний результат і це потужна перемога для України».


Президент: «Війна, перемога, поразка, стагнація залежить від багатьох рішень, ризиків, напрямків. Але в більшості від нас з вами. Якщо ми не втратимо нашу стійкість, ми завершимо війну раніше. Якщо не втратимо наш дух. Можна і жити зі скепсисом, але можна і країну про** (вибачте) зі скепсисом. А я до цього не готовий. І я знаю, що таких як — мільйони. Не готові ми віддати нашу країну. З першого дня і до останнього так і буде».

Про зменшення військової допомоги

«Неконтрольоване небо з боку України мало вплив на Південну операцію 2023 року. Ми не контролюємо небо: у нас немає достатньої кількості відповідної амуніції. Але це не говорить про те, що ми не знайдемо вихід, або вже не знайшли, але для цього нам потрібна підтримка».

«Росія не досягла жодної цілі за цей рік на полі бою. Вона не досягла жодної перемоги»

Зеленський зазначив на відповідь журналістам, що зменшення військової допомоги не зможе призвести до поразки України у війні.

Про мобілізацію

Генштаб та Головнокомандувач Залужний на одній з останніх ставок подавали запит на мобілізацію ще 450-500 тисяч людей. Наразі це питання допрацьовується.

«Вони звернулись щодо захисту нашої держави, потенційних контрнаступальних дій і щодо дефіциту (людей). І вони запропонували мобілізувати додаткових 450-500 тисяч людей».

За словами Зеленського, така мобілізація коштуватиме Україні близько 500 мільярдів гривень. Також потрібен мобілізаційний закон.

Про фортифікаційні споруди

«Я бачу і дякую Харківському регіону, і області і місту за те, як вони обʼєдналися і що вони зробили в плані фортифікаційних споруд. І в мене виникають питання, якщо не бачу такий рівень в інших регіонах», — сказав Володимир Зеленський.

 Про ППО:

Володимир Зеленський зазначив, що «кілька нових систем Patriot будуть захищати нашу державу взимку». Точну кількість нових систем президент сказав назве, коли вони будуть в Україні.


Пресконференція має початися о 18:00. Перед подією Telegram-канали «Труха», «Вертикаль» та «Украина Сейчас» заявили, що змогли отримати акредитацію на пресконференцію.

Директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк зазначила про небезпеку: «Те, що Офіс президента легітимізує “Труху” та інші анонімні телеграм-канали і прирівнює їх до професійних медіа, є просто ударом по всіх кампаніях з медіаграмотності, які ведуться в Україні»

Читайте також

Total
0
Share