Підрив Каховської ГЕС: 10 діб боротьби зі стихією

Пройшло десять діб після того, як в ніч на шосте червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. Після того, як на другу добу підтоплення досягло піка, вода почала спадати. Наразі на правому затоплено ще 17 сил, на окупованому лівому — 20. Рівень води складає 1,8 метра, повідомляють у Херсонській ОВА. Коли вода відступає, на територію заходять сапери та правоохоронці, лише потім — екологи. 

Зниклими безвісти внаслідок підриву російськими військами греблі Каховської гідроелектростанції вважаються 42 людини, серед них семеро дітей, загинули вже десятеро людей. Про це повідомляє  Міністерство внутрішніх справ України 

При цьому достеменно невідомо скільки людей загинуло на окупованій території. Паблики та опозиційні російські медіа публікують свідчення та фото з десятками тіл як цивільних, так й російських військових, які затонули під час повені. Стверджується, що окупанти умисно заважали евакуації.  

Наразі вже відомо, що втрачено 200 гектар майбутнього врожаю, затоплено зерносховище, де зберігалася пшениця вартістю 15 мільйонів доларів. Через підрив росіянами Каховської гідроелектростанції було затоплено понад 30 нафтопереробних заводів, складів та заправних станцій. Про це повідомляє Greenpeace.

Дослідження організації доводить, що руйнування окупантами дамби Каховської ГЕС може призвести до витоку нафти, бензину та хімікатів, які використовували в комерційних, сільськогосподарських та промислових зонах.

За попередньою інформацією працівників Greenpeace, щонайменше 150 тонн моторного мастила витекло в море ще в перші дні російського теракту на гідроелектростанції.

Підрив окупантами Каховської ГЕС спричинив підтоплення майже 55 тисяч гектар лісу. Дикі тварини на затоплених територіях опинились під загрозою. Є інформація про загибель червонокнижних видів.

Про це повідомляє в.о. генерального директора ДП «Ліси України» Юрій Болоховець.

Наслідки підриву росіянами Каховської ГЕС наразі не можливо повністю оцінити, але вони будуть величезні й для довкілля, і для здоров’я людей, говорить міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Зараз показники забруднення Дніпра в Херсонській області перевищені в 28 раз. 

Тому заборонене купання, вилов риби, не можна пити цю воду, поїти скот. Коли людина буде купатися в такій воді, то потенційно може виникнути захворювання.

«Очисні споруди перейшли на екстрені режими дезінфекції. Посилено моніторинг щодо якості води у водопровідній мережі, щоб не пропустити спалах», — говорить Ляшко. 

Також достеменно не відомо чи буде придатне узбережжя Чорного моря цьогоріч для пляжного відпочинку, адже вода тільки починає відходити з населених пунктів. І те, наскільки швидко море очиститься, залежить від ступеня руйнування дамби, від того, як вода буде виходити з лиману.

Міністр зазначає, що жодного випадку холери у людей немає. Виявити ці захворювання у людей можливо буде, коли норми буде перевищено остаточно. Як зазначає Ляшко, якщо говорити про воду у Дніпрі, через прорив дамби вона затопила велику територію. Фіксують перевищення по мікробному числу в десятки тисяч разів.

П’ять 20-тонних фур з гуманітарним вантажем відправили з Харкова до Херсонської області. Це і питна вода, і харчові продукти, і медикаменти, і помпи. Їх приносили харків’яни  до пунктів збору. Крім цього, чимало харківських волонтерів самостійно вирушили  До Херсонській області, рятувати людей та тварин, збирали допомогу, човни.

В  Херсонській ОВА, говорять, що дуже вдячні всім, хто надає допомогу, але зараз потреби змінилися, речей та човнів достатньо, й ті хто хоче допомогти може дізнатися що потрібно на офіційному сайті.

Кабмін схвалив рішення про виплату грошової допомоги постраждалим від підтоплення. Уряд виділив Херсонській та Миколаївській обласним військовим адміністраціям понад  564 мільйони гривень для допомоги постраждалому населенню внаслідок підриву рф Каховської ГЕС.

Кожній постраждалій від підтоплення особі буде надано одноразову грошову допомогу у розмірі 5 тисяч гривень.

Міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що після повної деокупації Херсонської області на місці Каховської ГЕС, яку росіяни підірвали, збудують нову.


У Харкові виділили додаткові гроші на безплатний проїзд та укриття в школах

Читайте також

Total
0
Share