Петицію на підтримку реєстрованих партнерств розгляне президент

Менше ніж за місяць петиція на підтримку законопроєкту № 9103 «Про інститут реєстрованих партнерств» набрала 25 тисяч підписів. Тепер її має розглянути Володимир Зеленський. 

Законопроєкт №9103 був зареєстрований у Верховній Раді 13 березня. Його співавторами виступили 17 депутатів на чолі з Інною Совсун.

Автори звертають увагу на те, що в Україні висвітлення питання про реєстроване (або, як іноді називають, “цивільне”) партнерство частіше відбувається в контексті надання рівних можливостей для одностатевих пар. Однак у багатьох розвинених державах цей інститут рівною мірою доступний і для різностатевих.

Законопроєкт набув широкого голосу саме під час війни, бо про базові права заговорили не лише цивільні ЛГБТ-организації та правозахисники, представники ліберальних течій. Відомим став рух  ЛГБТ+ військових, яких чимало в ЗСУ. Їхні партнери/ки не мають позбавлені прав, зокрема у випадку поранення або смерті близької людини. Вони просто не можуть потрапити до реанімації або бути розпорядником поховання, не говорячи вже про спадок. 

Традиційні організації та консерватори традиційно виступають проти.

Автори петиції просять Володимира Зеленського:

1. Публічно підтримати запровадження одностатевих партнерств в Україні та законопроєкт № 9103 «Про інститут реєстрованих партнерств», що запроваджує партнерства для одностатевих та різностатевих пар.

2. Звернутися до Верховної Ради України та її керівництва з проханням негайно розглянути та підтримати законопроєкт № 9103.

3. Звернутися до Комітету правової політики Верховної Ради України та його голови з проханням підтримати законопроєкт № 9103.

4. Звернутися до депутатів депутатської фракції політичної партії «Слуга Народу» у Верховній Раді України з проханням проголосувати та підтримати законопроєкт № 9103.

5. Звернутися до Погоджувальної ради депутатських фракцій Верховної Ради України з проханням включити законопроєкт № 9103 до порядку денного пленарних засідань ВРУ та визначити його як невідкладний зі скороченням термінів його розгляду.

6. Всіляко сприяти ухваленню законопроєкту № 9103 і негайно підписати його після його ухвалення.

Петицію було створено та підтримано спільно з ГО «Українські ЛГБТ+ військові за рівні права» та ще 44-ма організаціями. Подано петицію на сайті ЛГБТ+ військовим Петром Жерухою.

 

 

 

Читайте також

Total
0
Share