Об‘єднувати культурою: волонтери влаштували концерти для жителів Харківщини

Війна залишає за собою не тільки зруйновані будівлі, а й понівечені долі. Психологічний стан людей та їхнє сприйняття себе в країні — дуже важливий етап деокупації, впевнені учасники Руху об‘єднання «Разом». 21–26 січня волонтери з різних міст та громадських об‘єднань, митці «Культурного десанту» та б‘юті-волонтери їздили з концертами та подарунками містами й селищами Харківської області.

Мета — встановити культурні та ментальні мости між різними областями України. Для цього були створені шість пар міст-друзів: Балаклія — Вінниця, Ізюм — Хмельницький, Старий Салтів — Острог, Вовчанськ — Рівне та Херсон — Львів. 

Команда Руху «Разом» та волонтери з Вінниці.

«Це не просто формальна співпраця, а постійна підтримка на різних рівнях: гуманітарному, культурному, психологічному, адміністративному, на рівні людина до людини. У нас є багато історій на кшталт: Рома з Житомира передав свій велосипед у Куп‘янськ, його отримала Ганна Лук‘янівна разом з листом, і вони почали листуватися. Тепер Ганна Лук‘янівна розуміє, що в Житомирі не байдуже людям, як у Куп’янську справи, жінка відчуває, що вона потрібна, її роль у сьогоднішніх подіях має значення, а Рома розуміє, яка ситуація в Куп‘янську та що потрібно не забувати, що триває війна. Це такий обмін для загальної екосистеми України, підтримка внутрішньої єдності. Це наш ключ до Перемоги», — зазначає представниця Руху, волонтерка, співзасновниця креативної агенції Be Polar Марія Скворцова.

Концерти — один напрямків діяльності Руху, додає Марія. Це вже не перша поїздка волонтерів на Харківщину. Цього разу вони відвідали дев‘ять населених пунктів регіону. 

Святкова програма розрахована на різні вікові категорії та формується для кожної події окремо.

Першою зупинкою стала Балаклія. Окрім концертної програми, на мешканців чекали дитячі майстер-класи та урок української мови. Також разом з вінницькими волонтерами приїхали стоматологи, які проїхалися селами Балаклійської громади. Мешканцям Левківки та Бабенкового (Ізюмський район) хмельницькі волонтери привезли теплі речі, а для малечі — понад 200 подарункових наборів. У Старому Салтові разом з гуманітарною допомогою волонтери привезли майстер-класи з фінансової грамотності та створення м‘яких іграшок.

Заключними в маршруті стали села Вовчанської громади: Юрченкове, Білий Колодязь та Новоолександрівка. Туди окрім подарунків для дітей та теплих речей, команда волонтерської організації «Юнікордіс» привезла п‘ять масляних генераторів. Крім того, волонтери працюють над поверненням у Вовчанську громаду українського телебачення та фінансують нову газету. Крім того, в усіх місцях люди охоче йшли до б‘юті-волонтерів за новою зачіскою, макіяжем, масажем.

«У кожне місце здебільшого приїжджають волонтери з міста-друга. Наприклад, у Вовчанську громаду приїхав саксофоніст із Рівного Іван Портечко, у Балаклію — театр та майстрині з Вінниці. Звісно, програма в деяких моментах повторювалася.  У різних поїздках ми формуємо різний склад лідерів думок, щоби привернути увагу (до проблем деокупованого населеного пункту — ред.). Наприклад, з нами їздять Саша Чемеров, Єрмак, Коля Серьга. У нас була низка заходів у цій подорожі: для дітей — майстер-класи, вертеп, дорослої аудиторії — концерт, лекції, театральні виступи, б‘юті-послуги», — перераховує Марія.

Під час п‘ятиденної поїздки концерти відкривала лялькова вистава «Вертеп» у виконанні волонтера, адміністративного директора харківського Малого театру маріонеток Валерія Дзеха

«Мистецтво і культура сьогодні мають велетенське значення. Це виховування нашого майбутнього. Тому мені дуже важливо як найдовше і найякісніше продовжувати робити це. До людей повертаються посмішки. Наприклад, ми танцювали із літніми жінками під ліричну пісню, а потім дівчата підхопили дідусів. Це було дуже мило, наче на дискотеці. Ще момент із естетичним вихованням людей. Ці емоції та враження надовго залишаються», — каже митець.

А ще такі концерти дають неабиякий зворотній зв‘язок, зазначає Валерій.

«Так, у Білому Колодязі люди підготували концерт і нам. Вони танцювали у народних костюмах і співали. Це було несподіваним подарунком від них для нас», — пригадує лялькар.

Команда Руху «Разом» планує надалі їздити з концертами деокупованими територіями як Харківщини, так й інших областей.

https://nakipelo.ua/maslo/

Читайте також

Total
0
Share