Обов’язкова евакуація на Куп’янському напрямку: алгоритм

Обов’язкова евакуація торкнеться жителів 37 населених пунктів Харківської області на Куп’янському напрямку. 

Евакуюватися мають жителі лівого берега річки Оскіл. Це села Дворічанської селищної військової адміністрації, Курилівської, Кіндрашівської, Петропавлівської сільських військових адміністрацій. Частково під евакуацію потрапляє і місто Куп’янськ: частина його території, зокрема залізнична станція Куп’янськ-Вузлова.

Раніше голова Харківської обласної адміністрації Олег Синєгубов заявляв, що евакуації підлягають приблизно 11 тисяч людей.

В етері радіо «Накіпило» директор департаменту цивільного захисту ХОВА Іван Сокол розповів деталі, як буде проходити процес евакуації. Він нагадав, що ворог концентрує сили на цьому напрямку останні пів року. А нині країна-терорист почала знову тероризувати на Куп’янському напрямку мирне населення, здійснюючи справжній геноцид.  

“Ці керовані авіабомби – не по позиціях Збройних сил, не по військових об’єктах, а по населенню Куп’янського району, по приватним будинкам, по багатоповерхівкам, по місцям значного скупчення саме цивільного населення. Тому ми закликали прийняти таке відповідальне рішення”, – зазначив Сокол.

Ця евакуація, – попередив панічні настрої Іван Сокол, – проводиться у рамках профілактичних заходів. Українські військові вдало обороняються та стримують ворога, загрози повторної окупації немає, але ризик потрапити під обстріл терористів у цивільних – чималий. 

У ХОВА говорять, що кількість населених пунктів зони обов’язкової евакуації може бути збільшена до 53. Також може бути оголошена примусова евакуація дітей: їх приблизно 600. Евакуювати дітей будуть разом із батьками або опекунами. 

Алгоритм обов’язкової евакуації передбачає: якщо людина відмовляється, вона повинна написати офіційну заяву, що бере на себе повну відповідальність за те, що залишається на території, де ведуться активні бойові дії або дуже небезпечно.

Створений колцентр і гарячі лінії, на яких працюють міжнародні організації, благодійні фонди, Куп’янська міська військова адміністрація. Люди можуть телефонувати, залишати заявки на евакуацію. Їх оброблять, і людям повідомлятимуть: коли й куди приїде транспорт із волонтерами, щоби забрати евакуйованих і привезти до обласного центру. Там відбудеться зустріч із соціальними працівниками, психологами, волонтерами, – зазначають чиновники.

Охочі виїхати можуть звертатися до єдиного колцентру за номерами: (050) 789-01-24 та (063) 789-64-74.

Із питань евакуації також можна звертатися на цілодобову гарячу лінію Мінреінтеграції: 15-48. Для повідомлень через месенджери WhatsApp/Telegram/Viber діє номер: (096) 078-84-33.

Далі люди будуть вирішувати: чи залишатися в Харкові, чи переміщатися до більш безпечних регіонів Західної України.


 

Сльози, вмовляння та багато обстрілів. Як проходить примусова евакуація з Вовчанська

Читайте також

Total
0
Share