Не лише яйця, а й шоломи: новий скандал із закупівлями Міноборони

Журналісти видання «Наші гроші» виявили, що в оприлюднених нещодавно документах Міноборони йдеться про закупівлю кевларових шоломів PASGT за ціною 468 доларів США за штуку. ЗМІ зазначило, що в інших контрактах постачання шоломів у той же період йшлося про ціну 132 долари, що в 3,5 раза дешевше.

Крім того, журналісти з’ясували, що в регіонах місцева влада купляла такі ж шоломи за нижчими цінами.

За ці закупівлі відповідали ексзаступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов і колишній керівник департаменту закупівель МО Богдан Хмельницький. 

«Вони зараз уже звільнені, оскільки перебувають у СІЗО та мають підозри від СБУ за закупівлі бронежилетів у березні минулого року за завищеною учетверо ціною», — наголосили в “Наших грошах”.

Чиновникам оголошено про підозру. За даними слідства, вони закупили на понад мільярд гривень неякісної амуніції для ЗСУ. 

Як повідомили в Офісі Генпрокурора, ексзаступнику міністра та колишньому керівнику департаменту з закупівель інкримінують розтрату майна та перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань

«Вони закупили в іноземної фірми майже три тисячі бронежилетів на понад 130 мільйонів гривень. Згідно з висновками товарознавчої експертизи, реальна ринкова вартість цих засобів захисту становить лише 25 мільйонів гривень. Таким чином, майже 100 мільйонів гривень було розтрачено», — розповіли у прокуратурі. 

Але питання були не лише про спорядження, а й щодо продуктів

21 січня видання «Дзеркало тижня» повідомило, що Міноборони закуповує харчі для військовослужбовців удвічі-втричі дорожче, ніж у магазинах Києва. Загальна сума угоди, про яку йдеться, — 13,16 мільярда гривень. Зокрема Міноборони законтрактувало яйця по 17 гривень за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазинах Києва — сім гривень за штуку.

Згодом у медіа з’явилася інформація щодо інших переплат при закупівлі продуктів для ЗСУ. В Міноборони намагалися виправдати це транспортними послугами та плутаниною в маркерах кількість/кілограми. Втім, з’ясувалося, що для прикордонників, які наразі перебувають у тих самих умовах, що й військові, їжу закуповують значно дешевше. 

Під тиском суспільства почалося розслідування, яке й привело спочатку до звільнення, а потім і до звинувачення В’ячеслава Шаповалова.

Кабмін вніс зміни до системи та правил оборонних закупівель в Україні. Як заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, на час воєнного стану вони будуть поділені на дві групи. До першої групи відноситимуть зброю, техніку та іншу продукцію оборонного призначення. Інформацію про ці закупівлі залишать закритою. Натомість відомості про продукти та невійськові потреби відкриють. 

 


Контрнаступ триває: звільнено ще одне село

Читайте також

Total
0
Share