«Нам потрібна зброя, багато зброї»: яку військову техніку хочуть передати Україні

На початку січня 2023 року з’явилися новини, що низка країн планує передати Україні танки та іншу бронетехнику. Розбираємося: про яку техніку йдеться та як скоро ми її отримаємо.

Leopard 2 A7V. Фото: bundeswehr.de

Танки Leopard 2

Хто пообіцяв передати: Президент Польщі Анджей Дуда під час візиту до Львова.

Чим ця техніка цікава: За даними Military Balance, на 2023 рік у Польщі є 97 Leopard 2A4, 105 Leopard 2A5 та 45 Leopard 2PL.

Попри те, що Leopard 2A4 є одним з найстаріших основних бойових танків, що перебувають на озброєнні європейських країн, він значно переважає радянські танки. Перевага полягає зокрема в сучаснішій оптиці та системах керування вогнем.

У новіших модифікаціях, наприклад, у
Leopard 2A5, є незалежна від прицілу навідника теплова оптика для командира, що надасть додаткову перевагу на полі бою.

Коли очікується поставка: Невідомо. Танки неможливо поставити без дозволу федерального уряду Німеччини. Представники уряду поки що не отримували офіційного запиту від Польщі на постачання Leopard в Україну.

Bloomberg, посилаючись на власні джерела, заявляє, що Німеччина хоче оголосити про поставки танків вже наступного тижня.

Challenger 2 . Фото: Military-Today

Танки Challenger 2

Хто пообіцяв передати: Офіційно — ніхто. The Guardian, з посиланням на власні джерела, повідомляє, що британський уряд «розмірковує» про можливість постачання цих танків в Україну.

Чим ця техніка цікава: Британська армія використовувала Challenger 2 у Боснії та Герцеговині, в Іраку й Косово. Видання UK Defence Journal називає броню танку «однією з найкращих у світі».

Коли очікується поставка: Невідомо. Але, за даними The Guardian, Україна очікує на оголошення про поставку на третьому тижні січня 2023 року.

Bradley M2. Фото: Defence express

БМП Bradley M2

Хто пообіцяв передати: Президент США Джо Байден у розмові з канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

Чим ця техніка цікава: M2 Bradleys добре показали себе під час війни в Перській затоці. Крейг Хупер у статті для Forbes говорить, що «Україна —  ідеальна територія для Bradley», бо ці машини були спеціально розроблені для боротьби з БМП радянського виробництва.

Коли очікується поставка: Невідомо. Українські військові розпочнуть навчання експлуатації Bradley на третьому тижні січня 2023 року.

БМП Marder. Фото: DoD US

БМП Marder

Хто пообіцяв передати: Канцлер Німеччини 
Олаф Шольц у розмові з  Президентом США Джо Байденом.

Чим ця техніка цікава: Marder — ветеран німецької армії. Перші серійні моделі були передані Бундесверу в травні 1971 року. Машини добре зарекомендували себе в роботі з основними бойовими танками Leopard.

Marder брали участь у миротворій місії у колишній Югославії, а також у бойових зіткненнях в Афганістані.

Коли очікується поставка: Речник німецького уряду Штеффен Хебештрайт заявив, що Німеччина планує надіслати 40 Marder протягом першого кварталу 2023 року.

Читайте також

Total
0
Share