На Харківщині затримали 13 медиків за «списання» чоловіків з військового обліку

У Харківській області затримали 13 людей, серед яких медичні працівники та їхні спільники, які за гроші допомагали чоловікам уникати мобілізації. Зловмисники організували схему, за якою чоловіки призовного віку отримували фейкові довідки про інвалідність, що дозволяло їм «списатися» з військового обліку і, у багатьох випадках, виїжджати за кордон.

Ключовою фігурою у цій схемі був голова однієї з міжрайонних медико-соціальних експертних комісій у Харкові. Він разом із 12 спільниками, серед яких були його підлеглі, очільники медичних установ та інші цивільні особи, організував підробку медичних документів. Одним із учасників групи був також директор медичного центру і депутат міської ради на Харківщині.

За гроші, що варіювалися від 2 до 5 тисяч доларів США, «клієнти» отримували фальшиві довідки про інвалідність, часто навіть не з’являючись у медичній установі. Усі документи передавалися поштою або через посередників. Така схема дозволяла чоловікам ухилитися від військового обов’язку, не відвідуючи медкомісії, і безперешкодно покидати країну.

За попередніми оцінками, унаслідок дій цієї групи понад 400 чоловіків з різних регіонів України змогли уникнути призову.

Правоохоронці провели масштабну операцію, під час якої провели 89 обшуків у житлах, на робочих місцях затриманих та у їхніх автомобілях. У результаті вилучено велику кількість документів, що підтверджують незаконну діяльність, чорнові записи, мобільні телефони, комп’ютери, а також значні суми готівки: понад пів мільйона доларів США, близько 80 тисяч євро, понад один мільйон гривень і навіть російські рублі, які, ймовірно, також отримані незаконним шляхом.

Затриманих підозрюваних взято під варту.

Читайте також

Total
0
Share