На Харківщині зареєстровано приблизно 420 тисяч переселенців

Близько 420 000 людей мають статус внутрішньо переміщених осіб у регіоні. З населених пунктів на Куп‘янському та Вовчанському напрямках, де була оголошена обов‘язкова евакуація дітей, виїхали приблизно 30 тисяч жителів. З них 3,5 тисячі – діти.

У більшості випадків люди самостійно знаходять собі місце для тимчасового проживання, зазначає Олег Синєгубов.

«У нас розроблений алгоритм дій щодо евакуації. Є стабілізаційний пункт, загалом там працюють понад десять міжнародних організацію, які надають гуманітарну та юридичну допомогу, організовують перші виплати, допомагають отримати статус ВПО тощо. Переміщені особи під час еквакуації проходять опитування, що їм потрібно», — розповів голова харківської ОВА.

У стабілізаційному пункті є можливість переночувати кілька діб. Також в регіоні облаштували так звані місця компактного проживання. Це гуртожитки вищих навчальних закладів. Наразі там проживають близько 13 тисяч евакуйованих громадян.

«Власними силами й разом із міжнародними організаціями ми намагаємося створити умови для проживання, які можна вважати задовільними. Це ремонт санвузлів, харчоблоків тощо. Однак це все одно не перетворюється в п’ятизірковий готель, а залишається гуртожитком вищого навчального закладу з усіма властивими там нюансами», — додав Олег Синєгубов.

Наразі область готова розмістити ще 3 000 людей. За потреби можуть підготувати ще приблизно 15 000 місць для тимчасового проживання переселенців.

Читайте також

Total
0
Share