На Харківщині шукають роботу жінки, а роботодавці пропонують її для чоловіків

Таку гендерну нерівність зафіксували в Харківському обласному центрі зайнятості. Наразі тих, хто шукає роботу в регіоні, втричі менше, ніж до війни, й 70% із них – саме жінки.

«Хтось виїхав, хтось пішов до лав Збройних сил, а хтось не хоче офіційно реєструватися. Одна з наших вимог, коли людина реєструється на пошук вакансії, що вона повинна надати військовий. У наших так умовно сказати конкурентів, Work.ua та оrobota.ua таких умов немає, чоловіки шукають роботу там», – пояснив у етері радіо новий директор Харківського обласного центру зайнятості Олександр Котуков.

При цьому конкурентність досить висока. На одне робоче місце претендує семеро кандидатів. Найвищий попит на робітників – на робітничі вакансії у міських КП.

«Вони потребують слюсарів, токарів, операторів верстатів тощо. Працівники потрібні водоканалу, тепловим мережам, підприємству із благоустрою тощо», — зазначив Котуков. 

Ще одна затребувана позиція – висококваліфіковані фахівці для підприємств військової промисловості. Наприклад, цього тижня в області були такі вакансії:

З вересня в Центрі зайнятості обіцяють відновити центр навчання робітничим професіям, що дозволить задовольнити ринок, а шукачам – надати потрібний фах. Адже наразі просто стояти у черзі в Центрі зайнятості не надто вигідно. Якщо людина не передпенсійного віку, виплати по безробіттю тривають лише три місяці. 

У найближчому центрі зайнятості можна отримати ваучер на навчання. Ваучер видається одноразово та дає право безоплатно пройти навчання за затвердженим переліком професій і спеціальностей за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Навчатися за ваучером можна за 70 професіями та спеціальностями, зокрема у сфері ІТ-технологій, будівництва, транспорту, освіти, медицини, сільського господарства, соціального обслуговування. Можливо самостійно обрати професію або спеціальність, заклад освіти у межах України та форму навчання: стаціонарну, заочну чи дистанційну.

Право на отримання ваучера мають:

  • особи віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років, до досягнення ними пенсійного віку;
  • особи, звільнені з військової служби (крім військовослужбовців строкової служби), служби в органах внутрішніх справ, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції, Бюро економічної безпеки України або Державної кримінально-виконавчої служби України при звільнені за певних умов;
  • особи, звільнені з військової служби після участі у проведенні антитерористичної операції, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі й стримування збройної агресії російської федерації, до досягнення ними пенсійного віку;
  • внутрішньо переміщені особи працездатного віку за відсутності підходящої роботи;
  • особи з інвалідністю за відсутності підходящої роботи;
  • особи, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їхнього звільнення;
  • особи, які у період дії воєнного стану в Україні або окремих її територіях отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії, перебуваючи безпосередньо в районах проведення воєнних (бойових) дій.

Усі охочі повинні мати професійно-технічну, фахову передвищу чи вищу освіту та не бути зареєстрованими в службі зайнятості як безробітні.

Вартість ваучера – не більше 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а це майже 27 тисяч гривень. Якщо вартість навчання перевищує цю суму, роботодавець або особа доплачує самостійно. 

Також через Центр зайнятості можна отримати мінігранти на власний бізнес. Це можуть бути кав’ярня або щось інше невеличке. Одна людина на відкриття бізнесу може отримати від 150 до 250 тисяч гривень. Усього в області вже видали 19 грантів на чотири мільйона гривень. 


 

Читайте також

Total
0
Share