На Харківщині розпочався збір урожаю 

Попри збройну агресію росії, в нашій області розпочався збір урожаю. Цьогоріч аграрії Харківщини планують зібрати понад два мільйони тонн зернових і зернобобових культур, а також мільйон тонн соняшнику.

«Очікуємо, що під урожай 2024 року загальна посівна площа сільськогосподарських культур займатиме 1,3 мільйона гектарів, що на 3,5% більше, ніж торік. Якщо порівнювати цей показник із довоєнним, спостерігаємо зменшення посівних площ на 30%», — розповів заступник начальника ХОВА Євген Іванов. 

Структура посівів у цьому сезоні залишається традиційною: переважатимуть пшениця, кукурудза й соняшник. Також аграрії планують виростити сою, горох, ячмінь, гречку та просо.

Збір урожаю на одному з господарств на Ізюмщині Харківської області. Фото: Андрій Марієнко

Наразі через війну 574 тисячі гектарів (майже 30% від загальної площі) забруднені вибухонебезпечними предметами. На 72 тисячах гектарів тривають активні бойові дії.

Для розмінування земель задіяні 95 груп у складі 397 людей, 132 одиниці техніки від ЗСУ, ДСНС, Нацполіції та Державної спеціальної служби транспорту.

«Вкотре закликаємо аграріїв не займатися самостійним розмінуванням, оскільки це може призвести до трагічних наслідків», — наголосив Євген Іванов.

Комбайнер підбирає дрон-камікадзе, який залишився після боїв Українсько-російської війни на полі одного з господарств в Ізюмському районі Харківської області. Фото: Андрій Марієнко

За його словами, фермери Харківщини можуть отримати від держави компенсацію за розмінування земель у розмірі 80% вартості послуг фахівців. Понад те, аграрії отримають 30% знижки на залізничні перевезення продукції. Ця програма державної підтримки була розроблена ХОВА спільно з першою віцепрем’єр-міністеркою — міністеркою економіки України Юлією Свириденко.

Збір урожаю на одному з господарств на Ізюмщині Харківської області. Фото: Андрій Марієнко

Читайте також

Total
0
Share