На Харківщині дозволили навчатися офлайн

На засіданні Ради оборони ухвалили рішення про дозвіл на відновлення традиційного офлайн-навчання у закладах освіти.

Офлайн-навчання буде можливим лише за умови наявності в закладі спеціалізованого укриття, що відповідає вимогам законодавства, готовність системи оповіщення та іншого. За умови реалізації цих заходів засновники закладів освіти та їхні керівники мають визначити формат навчання.

Рішення Ради оборони стосується дошкільної, шкільної, фахової, передвищої, вищої освіти.

«Наголошую: наявність спеціальних укриттів, що відповідають вимогам ДБН, готовність системи оповіщення, визначення шляхів евакуації, створення запасів води та медикаментів, проведення уроків безпеки щодо дій у разі повітряної тривоги – є обов’язковою вимогою. Безпека людей – перш за все!», – наголосив Синєгубов.

Про можливість повернення до традиційного навчання і в мерії, і в обласній адміністрації оголосили місяць тому. Мовляв, батьки неодноразово зверталися до чиновників із вимогами повернути дітей до шкіл і дитячих садочків, аби мати можливість працювати.

Через близькість до кордонів і короткий час, що триває від запуску ракет з бєлгорода до прильоту в Харків, раніше чиновники категорично відкидали цю ідею. 

Але в червні в Харкові запропонували ідею так званого комбінованого навчання, коли діти будуть приходити до школи не щодня, а заняття проходитимуть у кабінетах-укриттях. Перші з них вже продемонстрували. Пріоритет обіцяли надати молодшим школярам, адже вони потребують соціалізації. 

В області припускали відкриття закладів у найбільш віддалених від кордону громадах, де обстріли не зафіксовані або відбувалися вкрай рідко. Це Лозівській, Красноградський райони та північ Богодухівщини. 

Головним суперечливим моментом офлайн-освіти є саме наявність укриттів, відповідність їх до норм ДБН. Вони прописують не лише вимоги захисту: які снаряди, уламки та ударну хвилю втримають, а й вимоги до вентиляції, водопостачання, водовідведення та світла.

За нормами ДБН, на одну людину потрібно бути запроєктовано не менше ніж 1,5 м³, або пів квадратного метра. Якщо у школі перебувають одночасно 700 осіб, то сховище повинно бути не менше 350 квадратів. Таких площ у закладах немає. 

У Харківській міськраді виділили додаткові 48 мільйонів гривень на облаштування шкільних укриттів. За ці гроші можна зробити ремонти, але навряд чи це перетворить укриття на надійніші та більші. Мер зазначив, що в місті готують 128 укриттів у школах із урахуванням військових обставин. 

Місяць тому в ХОВА стверджували, що лише третина навчальних закладів має щось схоже на потрібні укриття, говорять у департаменті. І жодний заклад не має бомбосховища, яке витримало б ракетний удар та могло вмістити всіх учнів та вчителів під час тривоги. 

Наразі статистика така: в закладах освіти по всій області 502 укриття, у Харкові найпростіших укриттів в садах 80 і в школах 131. Їх буде перевіряти спільна комісія ДСНС та ХОВА.

Тож вирішувати, чи погоджуватися на офлайн-навчання, будуть батьки.  Їм запропонують написати заяву щодо бажаного формату освіти. Ймовірно, процес буде змішаним: коли частина класу навчається офлайн, а решта вдома онлайн. Або можливо, що офлайн проводитимуть тільки практичні заняття. Це мають вирішувати на місцях, враховуючи також думки батьків.

Крім цього, для дітей будуть проводити тренування, щоб відпрацювати процес переміщення в укриття до автоматизму. В укриттях облаштовують класи, щоб діти могли там продовжувати уроки. Такі приклади вже є, зокрема, у Харкові – в обласному ліцеї-інтернаті “Обдарованість” та в Пісочинській громаді.


Володимир Казусь і Андрій Тележний: Навчання з домедичної допомоги для поліцейських

Читайте також

Total
0
Share