22 червня до лікарів звернулися ще двоє відвідувачів ресторану «Якіторія». Про це повідомили в Обласному центрі контролю та профілактики хвороб.
Постраждалі — мешканці Луганська, які 16 червня були у відрядженні у Харкові та їли суші в ресторані.
Загалом отруєння зареєстрували у 89-х людей, серед них — у 19-х дітей. 69 хворих отримують допомогу в медзакладах (у міських лікарнях № 3, № 31 та № 19, а також у Валківській та Краснокутській районних лікарнях). Четверо інфікованих лікуються амбулаторно.
Як повідомляли у міськраді, частина пацієнтів одужує та готується до виписки. Власники мережі ресторанів «Якіторія» передали медзакладам 150 тисяч на лікування постраждалих.
17 червня у Харкові шпиталізували 25 людей з гострою кишковою інфекцією. Протягом наступних п’яти днів кількість постраждалих збільшилася до 89-х. Поліція розслідує кримінальне провадження за статтею «Порушення санітарних норм».
Що говорять епідеміологи?
Спеціалісти Харківського лабцентру дослідили страви, продукти та змиви з обладнання на кухні ресторану. Результати дослідження свідчать, що у закладі не дотримувалися епідемічних норм. Про це розповіла «Суспільному» Тетяна Карлова, завідувачка відділу епідеміологічного нагляду, спостереження та профілактики інфекційних захворювань Обласного центру.
«Більшість позитивних знахідок — умовно патогенна флора — з обладнання, з об’єктів зовнішнього середовища. Умовно патогенний організм, який при накопиченні може також спричиняти інфікування. І одна позитивна знахідка — це дошка розділова, Salmonella enteritidis також виявлена на цьому предметі», — зазначила епідеміологиня.
У 42-х постраждалих санлікарі виявили бактерію сальмонели. Також збудники кишкових інфекцій є у частини працівників ресторану.
«На сьогодні у шести осіб ми виявили Staphylococcus aureus із носа, це також є збудник, з яким неможливо працювати, треба проходити відповідну санацію. Один хворий серед працівників шпиталізований до лікарні. У нього також виділена культура роду сальмонели. Інші дослідження тривають», — додала Тетяна Карлова.
У ролах, які замовляла додому одна з родин, епідеміологи також встановили бактерію сальмонели.
«Це були переважно роли, які у своєму складі мали омлет, м’який сир, рибу. Деякі — огірок, паштет», — сказала Карлова.
UPD. Імовірна причина отруєння — вживання суші, які готували та продавали з порушенням санітарного законодавства. Крім бактерій сальмонели в омлеті, сирі, салаті та на одній з кухонних дощок, епідеміологи виявили бактерію клебсієли пневмонії в курятині та у відібраних в ресторані змивах.
Массовое отравление в харьковских ресторанах: в больницах остаются 78 человек