Куди слід звертатися власникам зруйнованого житла на Харківщині

Харків та область перебувають під постійними обстрілами росіян. Зруйнованого житла щодня стає більше. Держава збирає дані, аби згодом відшкодувати втрату будинку чи квартири. Громадянам, які втратили житло, слід звернутися до будь-якого ЦНАПу Харкова та його територіальних підрозділів. На Харківщині вже подано 953 заяви.

 

Що мати з собою:

 

  • Паспорт, ІПН, телефон (необов’язково смартфон).
  • Потрібно знати дату пошкодження, загальну площу приміщення. 
  • Фотографії пошкодженого майна. Їх можна переслати на електронну пошту Центру надання адмінпослуг, проте якщо їх немає — не страшно. Це необов’язкова умова.

 

Подати заяву можливо самостійно у застосунку «Дія».

 

Як нараховуватимуть компенсацію?

 

Над цим питанням ще працюють. Ймовірно, механізм буде таким: 

 

  • Подання окремої заявки на оцінку та виплату компенсації.
  • Спеціальна комісія оцінює збитки, визначає суму виплат.
  • Кошти зараховуються. 
  • У деяких випадках можливі інші види компенсації. Наприклад, видача нової квартири замість знищеної.

Харківська міськрада запустила бот «Харків — Твій дім», який надає інформацію про стан цілісності житла. За його допомоги можна отримати відомості про пошкодження будинку, вказавши адресу. Задля запобігання зловживанням можливо перевірити п’ять адрес на добу. Для авторизації необхідно вказати номер телефону, ввести адресу, яка цікавить, і бот надасть актуальну інформацію. 

 

Руйнування в Харкові настільки масштабні, що фахівці не встигають швидко обстежити кожну споруду. Ви можете отримати повідомлення, що інформація про ваш будинок недоступна. Це означає, що потрібно почекати кілька днів і знову запитати інформацію.  

 

Щодо відновлення вибитих вікон харків’янам пропонують залишити заявку в міській службі 1562.

Цю публікацію було створено за фінансової підтримки Європейського Союзу в партнерстві з DW Akademie. Вміст публікації є одноосібною відповідальністю медіагрупи «Накипіло» та не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Читайте також

Total
0
Share