Контрнаступ ЗСУ: звільнено ще 14 квадратних кілометрів

Протягом минулого тижня противник завдав по Україні 39 ракетних та 334 авіаційних удари, повідомила заступниця міністра МО Ганна Маляр. Але контрнаступ ЗСУ триває, наші оборонці звільнили понад 14 квадратних кілометрів територій.

На Сході

За тиждень в результаті покращення оперативного положення та вирівнювання лінії фронту звільнена площа на Сході складає 24 квадратних кілометри, вона збільшена за тиждень на 4 квадратних кілометри. 
 
Загалом на Східному напрямку за минулий тиждень зафіксовано збільшення кількості обстрілів до 7 184. 

Противник зосереджує основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Лише протягом минулої доби відбулося 28 бойових зіткнень, повідомили у Генштабі ЗСУ. Якщо на більшості ділянок фронту окупанти обороняються та відступають, на Куп’янському напрямку намагаються атакувати. 

Протягом останньої доби противник ворог вів марні наступальні дії південніше Масютівки Харківської області та завдав авіаційного удару в районі Кислівки. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Кам’янка, Новомлинськ, Дворічна, Куп’янськ та Кислівка Харківської області.

Також на Сході Збройні сили України продовжують запеклі бої з російськими загарбниками у Бахмуті на Донеччині. Місто у напівоточенні. Поки говорять експерти, ворог не відступає через важливе ідеологічне значення міста. Він намагається купірувати наслідки ліквідації свого лівого флангу та одночасно втримати правий, так званий Соледарський виступ. 

Але якщо після повернення під контроль ЗСУ Берхівки та Кліщіївки передові підрозділи ЗСУ укріпляться на рубежі Підгородне – Покровське, а також Весела Долина – Клинове, можна буде говорити про повноцінне оточення. 

“На Сході у нас є два найактивніші напрямки. Це Бахмутський, де Сили оборони утримують ініціативу, проводять штурмові дії та вичавлюють ворога. Ворог намагається контратакувати: посилено завдає артилерійських та авіаційних ударів, проте успіх та ініціатива залишаються за українською стороною. Та є Лимано-Куп’янський напрямок, де ворог атакує наші позиції, також застосовуючи всі види ураження”, — повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ полковник Сергій Череватий.

На Півдні 

За тиждень у результаті наступальних дій на певних ділянках є просування вглиб противника від лінії нашої оборони. Звільнена площа складає 168,6 квадратного кілометра, за тиждень – 10,2 квадратного кілометра. Загалом на Таврійському напрямку за минулий тиждень зафіксовано 4 318 ворожих обстрілів, повідомляють у Міністерстві оборони. 

Оцінки експертів

Наразі росія страждає від зростаючого дефіциту контрбатарейних радарів, особливо сучасних «Зоопарк-1М».  Про це повідомляє британська розвідка. Відсутність таких радарів – пряма вразливість окупантів на полі бою. 

«Живучість російських сухопутних військ залежить від ефективного виявлення української артилерії та нанесення по ній ударів, часто – власною артилерією. Ключовим компонентом такого підходу є контрбатарейні радари, які дозволяють командирам швидко визначати місцезнаходження ворожих гарматних ліній», – пояснюють у розвідці.

У дописі також додають, що на початку липня цього року в районі 58-ої армії рф було знищено ще один «Зоопарк». Крім цього за минулий тиждень ЗСУ нанесли: 

  • понад 79 ударів по районах зосередження особового складу противника;
  • по 8 пунктам управління;
  • по 17 станціям РЕБ;
  • по 11 складам боєприпасів ворога;
  • знищили 24 зенітно-ракетних комплексів ворога;
  • знищили 39 із 67 іранських ударних БпЛА типу Shahed-131/136.

Відповідь росіян

Загарбники продовжують відповідати не на полі бою, а терористичними атаками. За добу окупанти атакували дев’ять областей. 

У Чернігівській області ворог здійснив чотири обстріли, пролунали 59 вибухів. У Новгород-Сіверській громаді зафіксовані три обстріли із АГС та мінометів, у Семенівській громаді Новгород-Сіверського району — один обстріл з мінометів.

У Сумській області вночі та вранці росіяни здійснили дев’ять обстрілів. Зафіксовано 63 вибухи.

За добу війська рф здійснили 55 обстріли 16-ти населених пунктів Запорізької області.

У Дніпропетровській області вночі збили два дрони Shahed.

У Луганській області за добу росіяни під час 96-ти обстрілів випустили 435 снарядів.

У Донецькій області загарбники здійснили обстріли Краматорська, Авдіївки, Костянтинівки, Красногорівки, Часового Яру, Гострого, Курахівки, Нью-Йорка, Золотої Ниви, Плещіївки; четверо людей поранені.

У Миколаївській області вночі ворог завдавав артилерійських ударів по Очакову.

У Херсонській області за добу росіяни здійснили 89 обстрілів. 

У Харківській області вчора ввечері ворог завдав удару трьома ракетами, попередньо, із ЗРК С-300, по Харкову.

Кримський міст

Уночі 17 липня було вдруге пошкоджено Кримський міст. Це важлива логістична артерія для окупантів. Зруйновано один із прольотів транспортного об’єкта.

Окупанти перекрили рух на Кримському мосту, чим спричинили багатокілометрові затори з боку Краснодарського краю. Повідомлялося про кількох загиблих росіян із Бєлгородської області.

Україна офіційно не підтверджує свою причетність до останніх подій в Криму. Втім, представник ГУР Андрій Юсов зауважив, що через руйнування секції моста у росіян виникнуть проблеми з логістикою. 

 

 

Читайте також

Total
0
Share