Класи в метро, уроки в початковій і середній школі: головне про навчальний рік 

Заняття з 4 серпня розпочнуть 112 тисяч дітей у 184 школах. Приблизно тисяча отримуватиме знання у змішаному форматі, решта — онлайн. На пресконференції в «Накипіло» директорка департаменту освіти міськради Ольга Деменко розповіла, як місто підготувалося до освітнього процесу. 

Про уроки в метро

 

Класів для офлайнового навчання загалом 17, їх облаштували на п’ятьох станціях метро. Це станції «Академіка Павлова», «Метробудівників», «Тракторний завод», «Університет» і «Перемога».

Такі класи сформували у масштабах району з учнів, батьки яких виявили бажання щодо змішаного навчання дитини.

На сьогодні сформовано 60 змішаних класів, в яких понад 1 000 дітей. В основному це початкова школа: 23 із 60 — перші класи.

Уроки проводитимуть у дві зміни. Перша триватиме з 9 до 12 години. Друга зміна — з 13:00 до 16:00. Діти під час навчання в метро не виходитимуть на вулицю, для них організовуватимуть інтерактивні ігри.

«В кожному класі, крім вчителя, працюватиме тьютор. Це педагог, може бути або вчитель, або вихователь з дитячого садка, який допомагатиме вчителю зустріти дітей, взяти їх у батьків або з автобуса, розміститись, поїсти, сходити до вбиральні, провести час на перерві і провести їх додому, бо вчителеві важко буде в нових умовах самому працювати», — розповіла спікерка.

Крім тьютора та вчителя, там буде медпрацівник, психолог та охорона. Щодня діти отримуватимуть безкоштовне харчування. За потреби організовуватимуть підвіз.

«У метро не буде їдальні. Комбінат дитячого харчування взяв на себе також функції харчування дітей у метро. Діти будуть харчуватися з ланчбоксів, якому буде, наприклад, булочка, котлета, салат, сік або чай, — тобто те, що дитині буде зручно з‘їсти за її партою. На кожній станції також чергуватиме технолог з комунального підприємства. Коли приноситимуть їжу, технолог та тьютор допомагатимуть дітям роздати їжу. Діти їдять, потім вони вологими серветками протирають парти, і працюємо далі. Іншого ми придумати не можемо, тому діти такий собі перекус робитимуть у своєму класі за партами», — сказала Ольга Деменко.

Щодня проходитимуть три уроки в метро. Це буде змішане навчання: два-три дні діти навчатимуться офлайн, решту днів тижня — онлайн, у одного й того ж учителя. 

Про перерви та облаштування класів у метро

У приміщенням буде необхідне обладнання: одинарні парти, дошки. У класах буде регулюватися температура, тож узимку навчання також відбуватиметься.

На перервах діти не виходитимуть на вулицю, для них організовуватимуть інтерактивні ігри.

На кожній кількість класів різна. Наприклад, на станції «Перемога» їх буде п‘ять, на «Університеті» — сім. На трьох інших станціях метро — по два класи. Крім того, буде приміщення для освітян (на кшталт учительської) та стіл для медсестри, де можна залишити особисті речі. 

«Поки що ми не передбачали навчання дітей з особливими освітніми потребами. Є різні нозології, але я маю на увазі тих, що на кріслах колісних. Бо це потребує системи пандусів, спеціальних туалетів тощо», — додала освітянка.

Про підвезення дітей у класи в метро

 

Автобуси забиратимуть дітей біля шкіл у мікрорайонах та довозитимуть до метро. В автобусі буде вчитель. Проїзд буде безкоштовним. В одну зміну їздитимуть щонайменше двадцять автобусів.

«Батьки вже знають. Коли вони писали заяву, то зазначали, чи приводитимуть дитину самі. Ми чітко знаємо, хто буде дитину приводити сам, кому потрібний підвіз. Залежно від цього ми вибудували пункти забирання дітей. Це питання дуже складне. Ми наразі допрацьовуємо кінцеві моменти, бо повинні чітко знати, звідки стартує автобус, де він зупинятиметься, щоби він вчасно приїхав на ту чи іншу станцію метро», — розповіла директорка департаменту.

 

Набір в офлайнові класи триватиме цілий рік 

Забезпечити навчання «підземці» можуть загалом для 68 класів. Максимум у кожному — 20 дітей. Наразі сформовані 60 класів, у резерві ще вісім. 

«Це буде тимчасове відрахування. У будь-який момент, якщо батьки передумають або зміняться обставини, дитина можуть повернутися до навчання у своїй школі: чи то посеред навчального процесу, чи то після закінчення навчального року <…> Тобто це тимчасовий клас на період війни», — пояснила Ольга Деменко.

Дітей зі змішаних класів тимчасово зараховуватимуть до базових шкіл, які визначили в районах міста.

«Базовими школи робили міцні, де сильні директори, хороший результативний колектив. Наприклад, та ж 46-та гімназія, яка розтрощена вщент, але вона стала базовою школою для навчання в метро, бо входить до сотні найкращих шкіл України. Вона зі своїми вчителями буде забезпечувати навчання дітей Слобідського району», — уточнила спікерка.

Про предмети, які вивчатимуть офлайн

Щодня у метро проводитимуть по три уроки з предметів, що визначили основними. Для молодшокласників — це читання, математика та історія. Для учнів середніх класів — українська мова, література, математика (алгебра та геометрія), історія. Інші предмети вивчатимуть онлайн.

У перших та других класах уроки триватимуть 30 хвилин, для учнівства з 5-го класу — 45 хвилин.

Про надбавки вчителям

Освітяни, що працюватимуть в метро, одержуватимуть надбавки. Тим, хто працюють з дітьми за програмою Нової української школи (1–6 класи), доплачуватимуть 30% від окладу. Інші учасники освітнього процесу, зокрема, технічні працівники, додатково одержуватимуть за роботу в метрополітені 10% від окладу. Доплати фінансуватимуть коштом міського бюджету.

«В цьому році ми випустили 454 класів, а перших набираємо 320. Тому у нас є вчителі, яких можна задіяти в організації навчального процесу для початкової школи. Для середньої та старшої, якщо така буде необхідність, буде збільшено навантаження на вчителів, і вони будуть певний день працювати в цих школах», — зазначила директорка департаменту освіти.

За її словами, загалом 68% вчителів повернулися у Харків. Педагогів, що перебувають за кордоном, не звільнятимуть.

Про перші дзвоники

1 вересня з 9:00 до 10:00, в кожному класі та школі проведуть онлайн перші дзвоники. О 12:30 влаштують загальноміську лінійку для першачків та одинадцятикласників. Вона відбудеться у переході між станцією метро «Історичний музей» до ТЦ «Нікольського». 

Крім того, для учнів початкових класів покажуть дитячий спектакль о 13:00 та о 15:00. 

Читайте також

Total
0
Share