Харківщина отримала сучасну техніку для розмінування

Дводенна щорічна Конференція з питань протимінної діяльності в Україні-2024 (UMAC-2024) проводилась у Швейцарії. До Лозанни приїхали представники понад 60 країн і міжнародних організацій.

Уряд України разом із Великою Британією та Швейцарією реалізує пілотний проєкт із розмінування Харківщини. Його метою є постійне очищення харківської території від російського мінного сміття. Насамперед мова йде про землі, яких потребують люди та економіка. 

«Ми вже повернули в експлуатацію 35 тисяч квадратних кілометрів наших земель. Прагнемо в рази пришвидшити темпи робіт. Наша амбітна мета — до 2033 року обстежити абсолютну більшість потенційно замінованої території», — повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За результатами конференції з розмінування в Лозанні, партнери виділили приблизно 70 мільйонів доларів допомоги та нову розмінувальну техніку для піротехнічних підрозділів ДСНС. До прикладу, розмінувальна машина GCS-200 — це безпілотна платформа дистанційного керування: оператор керує нею за допомогою двох джойстиків і кнопок на пульті радіопередавача. Завдяки цим комплексам проводиться  розмінування в понад 40 країнах світу. 

«Україна збільшила свій потенціал у протимінній діяльності завдяки підтримці та досвіду партнерів. Натомість ми пропонуємо рішення, які можуть змінити глобальні підходи до розмінування. Конференція в Лозанні, яку підтримали більше 60 країн та міжнародних організацій, — це важливий крок для координації зусиль, спрямованих на розмінування України», — зазначила міністерка економіки України Юлія Свириденко.


Нагадаємо, місцева влада та сапери звертаються до жителів Харківщини з проханням не відвідувати території, які ще не пройшли перевірку на вибухонебезпечні предмети.

Читайте також

Total
0
Share