Кабмін ухвалив проєкт бюджету на 2024 рік

На засідання 15 вересня уряд затвердив проєкт бюджету на наступний рік. Тепер його має погодити Верховна Рада.

За проєктом, видатки в 2024 році майже вдвічі перевершать доходи і складуть 3 трильйони 108 мільярдів гривень. Водночас загальний фонд бюджету поповниться на 1 трильйон 560 тисяч гривень. 

Куди спрямують найбільше грошей?

 

  • Ключовий напрямок — оборона та безпека. Туди направлять понад половину всіх ресурсів бюджету — 1 трильйон 685 мільярда. Ця сума на 113 мільярдів більша за цьогорічну. За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, всі кошти підуть на забезпечення оборонців, зокрема на купівлю техніки та зброї.
  • Другий пріоритет — соціальна сфера. На неї направлять 469 мільярдів гривень (на 25 мільярдів більше, ніж у 2023 році).  
  • На забезпечення медиків заклали 179 мільярдів гривень (+23 мільярди порівняно з цим роком), а на систему освіти — 202 мільярди (+24 мільярди порівняно з 2023-м).
  • Четвертий пріоритет — підтримка ветеранів. Її в наступному році збільшать удвічі — до 14,3 мільярда.

Максимальний обсяг дефіциту держбюджету за загальним фондом пропонується на рівні 1,53 трильйона гривень.

Жодного підвищення податків не передбачається, обіцяє прем‘єр-міністр.

Що з бюджетом 2023 року?

 


Для порівняння, цьогорічні доходи держбюджету становлять 1,39 трильйона гривень, а видатки — 3,08 трильйона. Утім, найближчим часом Верховна Рада має розглянути законопроєкт про перегляд Держбюджету на 2023 рік.

Ним пропонують збільшити видатки  на 317 мільярдів гривень, із них майже 303 мільярди планують спрямувати на потреби оборони, зокрема, на зарплати та грошові винагороди військовим, спецтехніку. Про це раніше повідомила голова бюджетного комітету Роксолана Підласа.

Додаткові 16,5 мільярда пропонують спрямувати на допомогу на проживання вимушеним переселенцям. 

Ще 1,2 мільярда планують надати МЗС для дипломатичних установ в країнах Африки та Аравійського півострова, а також для супроводу України в справах проти росії в Міжнародному суді ООН та в Арбітражних трибуналах із морського права.

Крім того, 552,8 мільйона гривень урядовці хочуть витратити на друкування шкільних підручників для 5 та 6 класів.

 

 

 

Читайте також

Total
0
Share