Гуманітарне розмінування: Харківщина пришвидшить темпи

Від початку повномасштабного вторгнення ДСНС знешкодила на Харківщині понад 72 тисячі вибухонебезпечних предметів. Такі дані оголосив речник ГУ ДСНС України в Харківській області Євген Василенко.

За його даними, на Харківщині зараз працює 31 піротехнічний розрахунок ДСНС: це 157 саперів і 62 одиниці спецтехніки.

«Сапери продовжують обстежувати лінії електропередач, а також працюють за заявками місцевих жителів. За минулий тиждень сталися три підриви на вибухонебезпечних предметах, одна людина постраждала», – розповів Євген Василенко.

Підриви людей відбуваються через необачність і нехтуваннями правилами. 30 червня у селищі Панютине Лозівського району внаслідок необережного поводження з гранатою постраждав 13-річний підліток. До лікарні він надійшов із травматичною ампутацією пальців лівої руки.

Це трапляється не лише через бажання розібрати щось незрозуміле чи поїхати в ліс на відпочинок. Аграрії виїжджають працювати в поля – адже це залог виживання громад. 

Так, 29 червня в Борівській, а 1 липня – у Барвінківській громадах Ізюмського району сталися підриви сільськогосподарської техніки. В обох випадках трактори підірвалися на невідомих боєприпасах; на щастя, люди не постраждали. 

Саме тому перед владою стоїть завдання прискорити темпи гуманітарного розмінування, аби люди в громадах могли жити й працювати. А це складно. Харківщина наразі – найзамінованіша територія в Україні. 

Про хід розмінування регіону йшлося під час наради під керівництвом першої віцепрем’єр-міністерки України – міністерки економіки України Юлії Свириденко та начальника ХОВА Олега Синєгубова, яка пройшла в Циркунах. 

Гуманітарне та широке розмінування села Циркуни Харківського району почалося 26 травня. Нині піротехнічні підрозділи обстежили та розмінували 90% його території.

«Населений пункт майже повністю розміновано. Залишилося лише 10% площі – це луки, через які проходила лінія зіткнення. Наразі це не проста ділянка для роботи, адже окупанти там застосовували і міни, і касетні снаряди. Попри труднощі, піротехнічні підрозділи продовжують свою роботу», – зазначив Олег Синєгубов.

«Наша мета – якісне і швидше обстеження та розмінування територій. Працюємо над тим, аби до кінця року в області працювало щонайменше 10 машин для розмінування», – пообіцяла Юлія Свириденко.

За весь час робіт на Харківщині піротехнічні підрозділи розмінували майже 5,4 тисячі гектарів територій, 307 гектарів сільгоспугідь, більш як 875 кілометрів автодоріг, майже 180 кілометрів залізничних колій, 2,4 тисячі кілометрів ліній електропередач, понад 270 кілометрів газопроводів та 329 об’єктів критичної інфраструктури. 


Врятувала щоденники Вакуленка, та не врятувалася сама. Померла Вікторія Амеліна

 

Читайте також

Total
0
Share