«Дивлюсь я на небо, та й думку гадаю»: перша пісня, яка лунала в космосі

Щороку 12 квітня Україна відзначає День працівників ракетно-космічної галузі України. Це свято — подяка робітникам української космонавтики за натхненну працю і створення космічних технологій. 

Людство завжди мріяло про неможливе: піднятися в небо. З давнини легендарні митці та винахідники проектували літальні апарати. Відчути політ людям вдалося лише у XVIII сторіччі завдяки повітряній кулі. Трохи пізніше з’явилися перші планери, а згодом — літаки й гвинтокрили. 

Космос здавався недосяжним, та людство вступило до космічної ери в 1957 році. Українці зробили один з найвагоміших внесків у це звершення. А насамперед — Сергій Корольов із Житомира. Саме Корольов і його колеги дали старт науково-технічній революції, яка змінила світ до невпізнання. 

Арештант Сергій Корольов

Генеральний конструктор ракетно-космічної промисловості срср, Корольов понад шість років провів у сталінських тюрмах, таборах і «шарашках». А рідинні двигуни до ракети були розроблені колективом, яким керував ще один видатний українець: одесит Валентин Глушко. Він був приятелем і колегою Корольова, і також шість років провів в ув’язненні, де з нього вибили «щиросердне зізнання» у шкідництві та антирадянських настроях.

Під керівництвом Корольова було запущено першу міжконтинентальну балістичну ракету, перший штучний супутник Землі. Завдяки йому відбувся і перший політ людини в космос 12 квітня 1961 року. 

Сергій Корольов

Корольов був причарований зоряним небом і дуже любив Україну. Коли в 1962 році в космос полетів перший з українців Павло Попович, той заспівав із космосу для головного конструктора його улюблену пісню «Дивлюсь я на небо…». Тож крок усього людства у незвідане почався з української пісні. 

Павло Попович із позивним «Беркут» став четвертим космонавтом радянського союзу і восьмою людиною у світі, яка здійснила політ у космос. Він згадував: «Пісню я дещо перефразував: “…ось я сокіл, і ось я літаю!”». Доповідаючи Хрущову про політ, він сказав рідною мовою: «Я перший радянський космонавт з України!».

Павло Попович

Після краху срср Попович очолював Український союз космонавтів. Він пишався українським походженням і честю підкорювача космосу, яка випала на його долю. В інтерв’ю він сказав: «Якщо уважно проаналізувати, космонавтика походить з України. Лишень подивіться: Кибальчич, Кондратюк, Корольов, Челомей, Янгель, Глушко… Українці зробили величезний внесок у розвиток світової космонавтики. І я українець, до того ж перший український космонавт, і я пишаюся цим».

А першим космонавтом незалежної України став Леонід Каденюк. Він досконало літав на 50 типах літаків, його відібрали для польотів із 10 тисяч пілотів. Коли з’явився шанс на політ на борту американського корабля, став найкращим серед претендентів. Каденюк взяв на корабель портрет Тараса Шевченка та «Кобзар». Під час цього польоту вперше у космосі побували Герб, Прапор України, і пролунав Гімн.

«Перед польотом кожному запропонували вибрати якусь мелодію для пробудження. А я собі думаю: чом би не гімн України? Таким чином на борту “Колумбії” двічі грав наш гімн. Американці, включно з командиром екіпажу Крегелєм, ставали “струнко”. У невагомості це кумедно виглядало: вони висіли десь між підлогою і стелею», — згадував Каденюк.

Освоєння космосу важливе для розвитку науки, технологій, економіки та взагалі цивілізації. Космос досі є складним і загадковим, і важливий чинник його дослідження — політ людських мрій, цікавість до непізнаного та прагнення космічної романтики. 

Дорогу до космосу проклали зусилля багатьох народів, та саме українці мають першість у розвитку космонавтики. 

Читайте також

Total
0
Share