Радіо «Хартія»: про все, що об’єднує військових і цивільних  

Двадцять четвертого липня в етері вперше зазвучало радіо «Хартія». Несподівано прозвучали голоси військовослужбовців 13 бригади Нацгвардії України «Хартія», двох ведучих і ведучої: письменника, волонтера й солдата Сергія Жадана, відомої радіожурналістки Алли Кошляк та їхнього побратима Дмитра Третяка. Так із пересувної студії вони розпочали перший інтернет-етер мандрівного радіо. Під час першого етеру ведучі спілкувалися з командиром бригади «Хартія», полковником Нацгвардії Ігорем Леськівим, фронтменом гурту «Пиріг і батіг» Мар’яном Пирожком і парамедикинею-доброволицею Юлією «Тайрою» Паєвською. 

У новому випуску подкасту «Пліч-о-пліч» на Радіо «Накипіло» ведучий Володимир Носков з’ясовував, коли розпочнеться регулярне радіомовлення нового радіо, які подкасти звучатимуть і як створювали перше в Україні мандрівне радіо для військових.

Весела шхуна з пересувною радіостудією

В описі нового радіо «Хартія» написано: «Наша весела шхуна з пересувною радіостудією вигулькуватиме в різних місцях у різний час, але це завжди будуть відверті розмови з тими, хто воює, і з тими, хто підтримує наше військо й попри все розбудовує країну. Звідки, коли й з ким ми вийдемо в етер наступного разу — ніхто не знає». 

Нескладно здогадатися, що це радіо заснували нацгвардійці «Хартії», хоча креативний директор Сергій Жадан у першому етері розповів, що говоритимуть не тільки про бригаду, але й про українське військо та прифронтові території — говоритимуть щиро про те, що є важливим та об’єднує. 

Головним піратом на радіошхуні, а отже й засновником і ведучим радіо «Хартія» є письменник, волонтер, а тепер іще й солдат 13 бригади Нацгвардії Сергій Жадан. Це він захопив усіх ідеєю запуску радіо для та про захисників і захисниць.

З бійцями «Хартії» Жадан із перших днів повномасштабної війни

З бійцями «Хартії» відомий письменник із перших днів широкомасштабного вторгнення. Спочатку активно волонтерив, беручи безпосередню участь у розвитку бригади, що розрослася у Харкові з добровольчого загону в потужний підрозділ Нацгвардії за натовськими стандартами. А в першій половині 2024 року він разом із друзяками, музикантами гурту «Жадан і Собаки», мобілізувався — як то кажуть, офіційно оформив взаємини з побратимами «Хартії». Солдат Жадан проходив вишкіл і водночас з однодумцями запускав перше мандрівне військове радіо.

«Ідея з’явилася давно: свого часу кілька років тому, іще до повномасштабного вторгнення, я працював на радіо “Тризуб FM”. Це теж було таке волонтерське радіо, яке базувалося в Карлівці — там, де нині, власне, ідуть бої. Тоді побачив, наскільки важливо створювати такі комунікаційні місточки між військовими й цивільними, поміж тилом і лінією фронту. Тому тепер, коли ми мобілізувалися до “Хартії”, у нас знову ж таки виникла ідея зробити такий медіамайданчик, щоб через нього озвучувати голоси цікавих і важливих людей. Голоси, що існують, голоси, які варті того, щоб їх зафіксувати, щоб ними ділитися, щоб їх чули», — розповів Сергій Жадан в етері «Суспільного».

У назві Жадан хотів закласти глибокі сенси

Назву Сергій Жадан придумав навесні 2022 року, коли формувався цей підрозділ. Письменник хотів вигадати назву, яка містила б у собі глибокі сенси. За його словами, «хартія» — це певний маніфест, зведення принципів. Окрім того, у саме слово вплетено назву міста, з якого родом бригада.

За концепцією радіо «Хартія» — це інформаційно-музичне мандрівне радіо. Тут говоритимуть не тільки про великий опір і військо, але й про прифронтові громади, у яких живуть і несуть службу бійці, а також люди, що стають жертвами ворожих обстрілів. Левова частка розмов про культуру, історію і психологію. Це розмови про нас із вами під час війни без шаблонів і стереотипів, про те, якими ми є насправді, що переживаємо й що нас тримає в ресурсі.

Медіа, яке даватиме можливість говорити різним людям

«Ми справді намагалися зробити таке медіа, яке даватиме можливість висловитися різним людям, де звучатимуть різні думки й різні досвіди. У цьому ми свою мету й убачаємо: що люди проговорюватимуть оці свої різні досвіди й навчатимуться чути одне одного, слухати одне одного й домовлятися між собою… Ми маємо не насаджувати якусь одну ідею, а давати людям змогу говорити і про те, що їм болить, і про проблеми, і про щось некомфортне», — зазначила ведуча Алла Кошляк.

Багатьох цікавить, що собою являє мандрівне радіо й чи справді його студія на колесах. У бусику обладнано справжню радіостудію з пультом, мікрофонами, комп’ютерами та іншими технічними приладами для інтернет-мовлення. Ведучі мають стіл і крісло, до того ж є одне гостьове місце — це крісло з переднього ряду, яке просто розвертається назад, утворюючи зручний простір для спілкування. Тут спокійно можна сісти музикантові біля мікрофона, з гітарою і виконати композицію, а гурту — презентувати новий альбом. Радіо кілька годин може працювати автономно, що дає змогу виїжджати ближче до лінії фронту Харківщини, Запоріжжя, Херсонщини, Чернігівщини й Сумщини.

Мости між цивільними й військовослужбовцями

Головна пісня радіо «Хартія» починається рядками: «Країна поєднується мостами, якщо тебе кінцево дістали брехнею, погрозами і порадами — ти потрапив на правильне радіо! Це голос роботи і чесного бою, голос, який говорить з тобою. Кожна збивка і кожна партія — з тобою говорить радіо “Хартія”».

«Це метафора нашого радіо. Це такі якісь мости між цивільними й військовослужбовцями, між цивільними із прифронтових територій і цивільними на більш безпечних територіях. Тобто показує, як воно насправді, як воно по-чесному, з якими труднощами стикаються люди, які перемоги здобувають люди й із чого набувають досвіду», — пояснив Дмитро Третяк.

«Добрі новини з Дикого поля» — це один із радійних слоганів «Хартії». 

«Я дуже розраховую на те, що в нас усі однією ідеєю об’єднані. Це ідея — говорити щиро про те, що відбувається у війську й цивільному житті. Щоб робити як краще, не замовчувати проблем, а проговорювати й разом думати, як вирішувати їх», — переконана ведуча Алла Кошляк. 

«Хартія» — це незалежне медіа

Автори подкастів наполягають, що радіо «Хартія» — це незалежне медіа, а бригада — головний партнер, який усіляко сприяє розвитку проєкту й дає ведучим і музичним редакторам змогу працювати без відриву від служби. Вони переконані, що їм удасться бути чесними зі слухачами навіть у розмовах про не завжди приємні сторони армійського життя.

Ведучі Алла Кошляк і Дмитро Третяк думали, що служба в Нацгвардії забере їх на деякий час від подкастів, а вийшло так, що тепер вони на службі розвивають нове радіо. Алла в Силах оборони із січня 2023 року. Починала як операторка інформаційного забезпечення у 47 бригаді «Маґура» у складі Сухопутних військ ЗСУ. Згодом перевелася у 13 бригаду Нацгвардії України, у якій допомагала журналістам знімати бої та спілкуватися з воїнами на позиціях. Алла сказала, що вона в армії, бо вчинити інакше не могла.

Дмитро Третяк у НГУ нещодавно. Раніше грав у театрі «Нафта» й гурті Urbanistan, активно волонтерив у штабі «Культурний шок», вів з Анею Губановою «Культурний подкаст» на Радіо «Накипіло». 

На запитання, чи матиме радіо «Хартія» традиційний FM-етер із музикою та програмами на всю добу, «хартійці» поки не мають відповіді.

Читайте також

Total
0
Share