28 лютого. Цей день в Україні та світі

28 лютого — День штурманської служби авіації ЗСУ

Сьогодні професійне свято вартових українського неба. Без штурмана не обійдеться жоден пілот. Військовий штурман — надважлива професія у складний для країни час. Випустити літак з аеродрому — це не просто дати «добро» на виліт. Від розрахунків штурмана залежать і життя пілотів, і результат бойових дій.

Ця служба має відповідальні завдання: встановлення маршруту, курсу, висоти і швидкості польоту, контроль технічного стану пристроїв, повітря, перевірка навігаційного обладнання. Перед польотом штурману треба врахувати багато важливих деталей і спланувати безпечне повернення у випадку надзвичайної ситуації.

Жінка — не пусте місце в армії», — розповідає єдина дівчина-штурман у  Вінниці Тетяна Іванова : 13:03:2021 - 20 хвилин Вінниця

Крім цього, штурмани можуть вести аерофотозйомку, контролювати шлях до цілей, прицілюватися та скидати бомби, наводити та запускати ракети, десантувати особовий склад, військову техніку та вантажі. Тому важливою є висока кваліфікація штурмана, досконале знання ним своєї справи. Сьогодні ми з безмежною повагою дякуємо їм за кропітку та героїчну працю.

Фото: Дівчина-штурман у Вінниці Тетяна Іванова/BBC News Україна

28 лютого 2022 року Україна подала заявку на вступ до Європейського Союзу

Це сталося в умовах війни, невдовзі після початку повномасштабного російського вторгнення. Після проголошення незалежності України європейський напрям став головним у зовнішній політиці. З 2007 до 2013 року тривали переговори про укладення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

У листопаді 2013-го після відмови Януковича під тиском росії підписувати Угоду, в Україні відбулися масові протести. Вони переросли у Революцію Гідності, призвели до повалення режиму Януковича і стали приводом для вторгнення росії. Влада України підписала Угоду про асоціацію у червні 2014 року, а у 2019 році внесла поправки до Конституції, які закріпили курс на повноправне членство держави в ЄС та НАТО. 

Україна подала заявку на членство в ЄС: що це дає і які перспективи у  "спеціальної процедури". Новости :section-UKR.NET.

28 лютого 2022 року президент Зеленський попросив негайного вступу за «особливою процедурою»: Україна довела, що вибрала Європу, а тепер Європа має вибрати Україну. Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Україна належить до ЄС, і блок хоче, щоб Україна приєдналася. 8 квітня вона передала Зеленському законодавчу анкету, 9 травня Україна її заповнила. 23 червня 2022 року Європейська Рада надала Україні статус кандидата на вступ до ЄС. 

«…У нас дуже мотивований народ. Ми боремося за наші права, свободу, за життя, за виживання, і це зараз наша найбільша мотивація. Але ми боремося і за те, щоби бути рівноправними членами Європи. Я вважаю, сьогодні всім показуємо, що ми такі і є. З нами Європейський Союз буде точно міцнішим. Без вас Україна буде самотньою».

Фото: Офіс президента

28 лютого 1881 народився Павло Федотович Альошин, видатний архітектор

Альошин розробив амбіційний архітектурний проєкт «Нового Харкова», соцмістечка для робітників Харківського тракторного заводу. На задум архітектора, це мало бути місто майбутнього, яке вирішить проблеми мегаполісу: забруднення, загазованість, перенаселеність, брак питної води, нестача енергетичних ресурсів.

А от життя людей повинно йти у просторі, де є гармонія з природою, спокій, безпека та де розв’язано всі побутові потреби. Це була модернова та гуманістична ідея для Харкова, де гостро стояло питання житла. Закладення містечка почалося в травні 1930 року. Для будівництва обрали ділянку біля села Лосеве, вздовж проспекту Героїв Харкова, почали будівництво.

Альошин

Селище Альошина «нового типу» зростало як єдиний пульсуючий організм із гуртожитками, садочками й школами, закладами культури та побуту. На жаль, чудовий з архітектурної та організаційної точки зору, проєкт соцмістечка «Новий Харків» не витримав війни та розрухи. Після війни ХТЗ став звичайним районом міста, втім, найзеленішим. Та новаторські концепти Альошина, його архітектурні принципи відкрили нову еру в розбудові міст, його ідеї та принципи використовують і нині.

Фото: Depositphotos, Musia-97


27 лютого. Цей день в Україні та світі

Читайте також

Total
0
Share