23 лютого. Цей день в Україні та світі

23 лютого 1758 року народився Василь Васильович Капніст, український письменник, поет і драматург

Він був гарячим патріотом України. У 1782 році написав «Оду на рабство», що стала протестом проти скасування державної автономії України. У 1791 році Капніст навіть їздив у Берлін просити допомоги на випадок повстання проти росії, але підтримки не отримав.

Василь Капніст: таємна місія

Він у віршах і поемах у гострій формі критикував російську колоніальну політику на українських землях. Переклав «Слово о полку Ігоревім» і зробив цікавий коментар, де підкреслено українське походження та українські особливості твору. Капніст підготував проєкт відновлення козацьких формувань в Україні, відкинутий царатом. Він є ймовірним автором трактату «Історія Русів», що набув великої популярності серед патріотично налаштованих українців у ХІХ сторіччі. 

Ілюстрація: uagreeks.com

23 лютого 1879 року в Києві народився Казимир Малевич, художник-авангардист, основоположник супрематизму

Художника відрізняв унікальний творчий почерк. Малевич відомий насамперед як автор знакової картини «Чорний квадрат». У 1913 році він оформлював постановку футуристичної опери «Перемога над Сонцем». На театральній сцені представлений «Чорний квадрат» як декорація до спектаклю. Це був початок супрематизму.

У творчості Малевича була відображена і тематика Голодомору 1932–33 року. Відомий його ескіз під назвою «Де серп і молот, там смерть і голод». На картині зображені три людські фігури, у яких замість облич серп, молот, хрест і труна. У картини митець часто включав українські пейзажі та мотиви ікон, і речі, присутні в кожній сільській хаті.

Возможно, это художественное изображение (2 человека и люди стоят) Возможно, это изображение 1 человек Нет описания фото.

Малевич захоплювався вишивкою: і сам вишивав, і створював ескізи. Він добре співав українських пісень і мав красивий бас, а акомпанував Малевичу художник Володимир Татлін на бандурі. За радянської влади Казимира Малевича двічі заарештовували, катували, а у 1933 році його творчість оголосили поза законом. Прихований сенс картин Малевича спонукає глядачів до особистого пояснення мистецтва. 

23 лютого 1945 року в ході битви за Іводзіму на вершині гори на знак перемоги був встановлений прапор США

Серед шістьох солдатів, які підняли його, старшим по званню був сержант морської піхоти 5 дивізії лемко-українець Михайло Васильович (Майкл) Стренк. Він був героїчним учасником бойових дій на Тихоокеанському театрі бойових дій під час Другої світової війни, командиром загону, що провів кілька військових операцій. Стренк не повернувся з війни, загинувши через два тижні, 1 березня.


23 лютого 1954 народився Віктор Андрійович Ющенко, третій президент України, лідер Помаранчевої революції

Ющенко в роки 90-ті роки увійшов до шістки найкращих банкірів світу. Під його керівництвом Нацбанком у країні було проведено грошову реформу і з’явилася національна валюта — гривня. За участю Ющенка Кабмін та Нацбанк у 1998 році успішно запобігли фінансовій кризі. У 1999 році Ющенко став прем’єр-міністром.

У 2004 році він брав участь у виборах президента України, його конкурент — провладний кандидат Віктор Янукович. Спроба отруєння Ющенка викликала великий резонанс у світі. Масові фальсифікації під час виборів спричинили Майдан, Помаранчеву революцію та переголосування другого туру. Президентські перегони Ющенко виграв і першим із президентів України послідовно взявся за національну політику та відродження в громадян української ідентичності.

Ющенко Віктор

Пам’ять про Голодомор та інші трагічні й переможні сторінки нашої історії вперше були вшановані на державному рівні саме в часи каденції Ющенка. Сьогодні Віктор Ющенко займається громадською діяльністю та підтримує ЗСУ: зокрема відправляє мед із власної пасіки для бійців на фронті.

Фото: ЄРА


 

Читайте також

Total
0
Share